Åke Edin, ordförande i PRO i Bräcke, har reagerat kraftigt på SKR:s analys av Bräckes ekonomi. “Det är en industrisyn på äldreom sorgen”, säger han.
Åke Edin, ordförande i PRO i Bräcke, har reagerat kraftigt på SKR:s analys av Bräckes ekonomi. “Det är en industrisyn på äldreom sorgen”, säger han.

PRO sågar Bräcke kommuns utspel om ekonomin: “Hårresande uttalanden om äldre”

ÖSTERSUND (JT) PRO i Bräcke sågar både SKR och den politiska ledningen efter utspelet om ekonomin.
– Man kommer med hårresande uttalanden om äldre, säger Åke Edin, ordförande.

Publicerad

Bräcke går mot ett minusresultat på över 30 miljoner kronor för 2021, och den dåliga ekonomin kommer att styra många politiska beslut framöver.

SKR har i en analys av kommunensekonomi gjort bedömningen att Bräcke har för dyr äldreomsorg.

”En förklaring till det är att människor beviljas plats på särskilt boende tidigare än vad de har behov av om man ser till brytpunkten för hemtjänst, det vill säga den punkt då antalet timmarför hemtjänst kostar mer än en plats på särskilt boende. Därtill bor människor längre på särskilt boende än i andra kommuner”, har Bräcke kommun sammanfattat analysen.

Åke Edin har reagerat kraftigt på just det uttalandet.

–Man säger i princip att Bräckeborna lever för länge, och att de därför kostar för mycket pengar. Hur kan man ens formulera sig så? Det är en människosyn som är helt förfärlig, säger han.

Den politiska majoriteten har redan försökt minska kostnaderna inom äldreomsorgen, men tvingades till reträtt om förslaget att lägga ner demensboendet Furugränd. Men med SKR:s analys i ryggen ser det nu ändå ut att bli neddragningar inom äldreomsorgen.

–Allra billigast hade ju varit ättestupa. Alltså det är en industrisyn på äldreomsorgen som visas upp i den här analysen, säger Åke Edin.Förslaget om att lägga ner Furugränd motiverades med att kommunen har för många tomma platser inom särskilda boenden. PRO-ledningen tror att det är kopplat till pandemin.

–Många har ju valt att inte söka inte till äldreomsorgen under pandemin. Det finns inga anhöriga som vill sätta dementa på ett boende när det är risk för smitta, säger Åke Edin, som hellre ser att kommunen börjar skära i administrationen.

–Vi har betydligt fler som jobbar inom administrationen idag än för 30 år sedan, trots automatiseringar och att befolkningen minskar. Hur går det ihop? Det är klart att det går att skära i administrationen. Men det är ju inte lika bekvämt att börja där, då politikerna sitter i knäet på administrationen.

Åke Edin, som själv är pensionerad kommunchef, ifrågasätter också om SKR:s utredningen ger en sanningsenlig bild av det ekonomiska läget.

–SKR gör ju ingen självständig analys utan är beroende av det material som de får av Bräcke kommun.

Vad har ni inom PRO fåttför reaktioner på SKR:s analys?

–Det är en stor oro bland många äldre i Bräcke kommun. Socialdemokraterna i kommunen borde lyssna på sin partisekreterare som för ett litet tag sedan gick ut i en debattartikel, och sa att vi måste satsa på äldreomsorgen eftersom pandemin har visat att den är så dålig. Men i Bräcke verkar man vilja gå åt andra hållet

Powered by Labrador CMS