Åke Edin, ordförande i PRO i Bräcke, har reagerat kraftigt på SKR:s analys av Bräckes ekonomi. “Det är en industrisyn på äldreom sorgen”, säger han.

PRO sågar Bräcke kommuns utspel om ekonomin: “Hårresande uttalanden om äldre”

ÖSTERSUND (JT) PRO i Bräcke sågar både SKR och den politiska ledningen efter utspelet om ekonomin.
– Man kommer med hårresande uttalanden om äldre, säger Åke Edin, ordförande.

Publicerad

Bräcke går mot ett minusresultat på över 30 miljoner kronor för 2021, och den dåliga ekonomin kommer att styra många politiska beslut framöver.

SKR har i en analys av kommunensekonomi gjort bedömningen att Bräcke har för dyr äldreomsorg.

”En förklaring till det är att människor beviljas plats på särskilt boende tidigare än vad de har behov av om man ser till brytpunkten för hemtjänst, det vill säga den punkt då antalet timmarför hemtjänst kostar mer än en plats på särskilt boende. Därtill bor människor längre på särskilt boende än i andra kommuner”, har Bräcke kommun sammanfattat analysen.

Åke Edin har reagerat kraftigt på just det uttalandet.

–Man säger i princip att Bräckeborna lever för länge, och att de därför kostar för mycket pengar. Hur kan man ens formulera sig så? Det är en människosyn som är helt förfärlig, säger han.

Den politiska majoriteten har redan försökt minska kostnaderna inom äldreomsorgen, men tvingades till reträtt om förslaget att lägga ner demensboendet Furugränd. Men med SKR:s analys i ryggen ser det nu ändå ut att bli neddragningar inom äldreomsorgen.

–Allra billigast hade ju varit ättestupa. Alltså det är en industrisyn på äldreomsorgen som visas upp i den här analysen, säger Åke Edin.Förslaget om att lägga ner Furugränd motiverades med att kommunen har för många tomma platser inom särskilda boenden. PRO-ledningen tror att det är kopplat till pandemin.

–Många har ju valt att inte söka inte till äldreomsorgen under pandemin. Det finns inga anhöriga som vill sätta dementa på ett boende när det är risk för smitta, säger Åke Edin, som hellre ser att kommunen börjar skära i administrationen.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS