Branden i Bräntberget kunde bekämpas med hjälp av helikoptrar från MSB. Foto: Räddningstjänsten Jämtland
Branden i Bräntberget kunde bekämpas med hjälp av helikoptrar från MSB. Foto: Räddningstjänsten Jämtland

Tolv skogsbränder den senaste veckan - “Nu ska det komma mer regn och då lugnar det ner sig”

LÄNET (JT) Söndagen 25 juli blev det åskväder, vilket i kombination med torka inledde en period med flera skogsbränder. Tolv skogsbränder av olika omfattning kan konstateras i fem av länets åtta kommuner. Vid Oppsjön i Bräckebygden och kring Malmsjön i Strömsund avslutades insatser under torsdagseftermiddagen. Ställföreträdande räddningschef Johan Wickenberg fäster förhoppningar vid kommande regn.

Publicerad Senast uppdaterad

Under den senaste veckan har åtminstone tolv skogsbränder brutit ut, men de flesta kunde släckas ganska omgående. Söndagen 25 juli mitt på dagen kom larm om en skogsbrand söder om Sveg. Räddningstjänsten ryckte ut och började släcka en brandyta på ungefär 100x100 meter, en yta som ökade under dagen men man fick även hjälp av vattenbombande helikoptrar via den statliga beredskapsfunktion som Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) ansvarar för. Elden hade på kvällen begränsats så pass att insatsen avbröts.

Samma dag började det brinna i Lillsjöhögen, vid Indalsälven. Branden orsakades av ett blixtnedslag i en tall men kunde släckas ganska snart tack vare rådigt ingripande från allmänheten. Dessutom bröt det ut två bränder i Bräcke kommun under söndagen. Det rörde sig dels om en mindre brand vid Digerberget, med en brandyta om cirka 10x8 meter, som troligen orsakats av blixtnedslag och som kunde släckas av Räddningstjänsten en dryg timme efter att larmet gick. Dels om en brand på en ö i Ljungån, där det brann och glödde i mossan. Även denna kunde släckas snabbt av Räddningstjänsten.

Under måndagen, 26 juli, började Räddningstjänsten patrullera med ett flygplan i norra och ett i den södra delen av länet. En brand upptäcktes men på den norska sidan, i Rogens naturreservat, som senare kunde släckas med hjälp av helikoptrar. En större brand utbröt i trakten kring Frättjärnen utanför Örnsköldsvik, utan att nå länet. I Strömsunds kommun utbröt en brand på måndagen vid Skrakaholmsberget, sydost om Hoting.

Få tillgång till exklusivt material på Jamtlandstidning.se

Tack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Vi har bytt leverantör.

Därför ber vi dig som redan är prenumerant att logga in på nytt genom att välja Glömt lösenord och följa anvisningarna.

Sedan kan du fortsätta att läsa som vanligt.

Behöver du hjälp att logga in? Har du frågor? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

063-145832

[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS