Branden i Bräntberget kunde bekämpas med hjälp av helikoptrar från MSB. Foto: Räddningstjänsten Jämtland
Branden i Bräntberget kunde bekämpas med hjälp av helikoptrar från MSB. Foto: Räddningstjänsten Jämtland

Tolv skogsbränder den senaste veckan - “Nu ska det komma mer regn och då lugnar det ner sig”

LÄNET (JT) Söndagen 25 juli blev det åskväder, vilket i kombination med torka inledde en period med flera skogsbränder. Tolv skogsbränder av olika omfattning kan konstateras i fem av länets åtta kommuner. Vid Oppsjön i Bräckebygden och kring Malmsjön i Strömsund avslutades insatser under torsdagseftermiddagen. Ställföreträdande räddningschef Johan Wickenberg fäster förhoppningar vid kommande regn.

Publicerad Senast uppdaterad

Under den senaste veckan har åtminstone tolv skogsbränder brutit ut, men de flesta kunde släckas ganska omgående. Söndagen 25 juli mitt på dagen kom larm om en skogsbrand söder om Sveg. Räddningstjänsten ryckte ut och började släcka en brandyta på ungefär 100x100 meter, en yta som ökade under dagen men man fick även hjälp av vattenbombande helikoptrar via den statliga beredskapsfunktion som Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) ansvarar för. Elden hade på kvällen begränsats så pass att insatsen avbröts.

Samma dag började det brinna i Lillsjöhögen, vid Indalsälven. Branden orsakades av ett blixtnedslag i en tall men kunde släckas ganska snart tack vare rådigt ingripande från allmänheten. Dessutom bröt det ut två bränder i Bräcke kommun under söndagen. Det rörde sig dels om en mindre brand vid Digerberget, med en brandyta om cirka 10x8 meter, som troligen orsakats av blixtnedslag och som kunde släckas av Räddningstjänsten en dryg timme efter att larmet gick. Dels om en brand på en ö i Ljungån, där det brann och glödde i mossan. Även denna kunde släckas snabbt av Räddningstjänsten.

Under måndagen, 26 juli, började Räddningstjänsten patrullera med ett flygplan i norra och ett i den södra delen av länet. En brand upptäcktes men på den norska sidan, i Rogens naturreservat, som senare kunde släckas med hjälp av helikoptrar. En större brand utbröt i trakten kring Frättjärnen utanför Örnsköldsvik, utan att nå länet. I Strömsunds kommun utbröt en brand på måndagen vid Skrakaholmsberget, sydost om Hoting.

Troligen orsakades den av blixtnedslag och tre styrkor från Räddningstjänsten hade den under kontroll vid 19-tiden på kvällen. Samma dag utbröt en mindre gräsbrand vid Vörsängssjön norr om Hallbodarna mellan Hallen och Bydalen. Orsaken var oklar. Tisdag 27 juli började det brinna i Bräntberget, som ligger nordväst om Gevåg i Ragunda kommun. Personal från Räddningstjänsten i Hammarstrand, Bispgården, Hammerdal och Östersund ryckte in. Branden kunde begränsas under eftermiddagen varpå insatsen avvecklades.

Vid 18-tiden kom larm om en annan brand i Ragunda kommun, vid Orrmyrberget. Ett tjugotal brandmän ryckte ut och nästan fyra timmar senare avslutades insatsen. De östra delarna av länet blev även brandhärjade under onsdagen, 28 juli. Under eftermiddagen kämpade Räddningstjänsten mot lågorna flera timmar öster om Bomsund i Ragunda kommun. Det rörde sig om personal från Stugun, Hammarstrand och Östersund som åtgärdade ett eldhärjat område om ungefär 120 kvadratmeter.

På gränsen mellan Västernorrlands län och Sörbygden i Bräcke kommun ligger Oppsjön och i dessa trakter bröt en större brand om cirka två hektar ut under onsdagen. Den har bekämpats av Räddningstjänsten i samarbete med helikoptrar från MSB och insatsen kunde avslutas under torsdagseftermiddagen. Samma dag utbröt en större brand i Granboda i Ånge kommun som ännu inte var släckt torsdag kväll, men som ännu inte spritt sig till länet.

Torsdag 29 juli kom nya larm in, men förutom en mindre brand i Köttsjön, Ragunda kommun som kunde släckas snabbt tack vare rådigt ingripande från allmänheten är det i skrivande stund oklart om det ligger verkliga bränder bakom. Under eftermiddagen upptäckte brandflyget en brand om cirka 30x30 meter nordost om Malmsjön i Strömsunds kommun, som även den kunde släckas samma dag. Sommaren har alltså liksom föregående år präglats av torr mark och räddningstjänsten har fått rycka ut på många skogsbränder:

– Vi vet att några av dessa är orsakade av åskoväder och blixtnedslag. Ett område som det är stor brandrisk i är östra delarna av länet, längs med Indalsälvens dalgångar. Men nu ska det komma mer regn och då lugnar det ner sig, säger Johan Wickenberg, ställföreträdande räddningschef vid Räddningstjänsten Jämtland.

Personal från tre olika brandstationer ryckte ut till branden i Bräntberget. Foto: Räddningstjänsten Jämtland
Personal från tre olika brandstationer ryckte ut till branden i Bräntberget. Foto: Räddningstjänsten Jämtland

Powered by Labrador CMS