BRÄCKE

Bräcke måste spara 23 miljoner kronor i år – kallar till extra ekonomiutskott

Jörgen Persson aviserar stora neddragningar i Bräcke kommun. 23 miljoner kronor ska sparas bara det här året.
Jörgen Persson aviserar stora neddragningar i Bräcke kommun. 23 miljoner kronor ska sparas bara det här året.

BRÄCKE (JT) Kraftiga besparingar väntar i Bräcke kommun. Redan nu i år rör det sig om 23 miljoner kronor.
– Vi kommer att kalla till extra ekonomiutskott. Där blir budskapet att titta på allt som SKR (Sveriges kommuner och regioner) har pekat på, säger Jörgen Persson (S), kommunalråd.

Publicerad

Läget har ändå förbättrats sedan i vintras, då prognosen pekade på minus 36 miljoner kronor för 2021.

Underskottet är fortfarande enormt – men är nu nere på 23 miljoner kronor. Förbättringen beror bland annat på en ökning av statliga bidrag.

Under onsdagen fattade kommunstyrelsen beslut om ett gäng mindre åtgärder. Det rör sig om bland annat inköpsstopp och vikariestopp fram till årsslutet. Det blir inte heller någon julgåva för personalen.

Beslut om större besparingar dröjer förmodligen till hösten, men redan nu kommer den politiska majoriteten att kalla till ett extrainsatt ekonomiutskott.

– Där blir budskapet att titta på allt som SKR har pekat på, säger Jörgen Persson (S), kommunalråd.

SKR har i sin rapport pekat ut äldreomsorgen och skolan som områden där det går att göra stora besparingar. Det har dock redan nu visat sig vara svårt att genomföra politiskt. Majoritetens förslag om att lägga ner Furugränds demensboende drogs tillbaka efter stora protester. Och Socialdemokraternas förslag om borgfred viftades bort av Centerpartiet och Jämtlands Väl i Bräcke.

Den politiska majoriten ville lägga ner demensboendet Furugränd för att spara pengar. Men det förslaget drogs tillbaka efter stora protester.
Den politiska majoriten ville lägga ner demensboendet Furugränd för att spara pengar. Men det förslaget drogs tillbaka efter stora protester.

– SKR har redan konstaterat att om Bräcke ska klara den här resan så måste vi komma överens och samsas. Så nu är det lite av upp till bevis. Fortsätter det som tidigare så kommer det inte att gå, säger Jörgen Persson.

Och den ekonomiska situationen är allvarlig. Inom två år måste drygt 40 miljoner kronor sparas.

– Dessutom är det så att hela landets kommunsektor gör en vinst just nu, eftersom man är dopad med statliga pengar. Om två år kommer baksmällan. Om vi redan nu har ett risigt läge så kan vi få ett helvete då, säger Jörgen Persson.

Det tidigare kommunalrådet och nuvarande PRO-ordförande i Bräcke, Åke Edin, anser att politikerna i första hand borde titta på att spara in på administrationen.

– Det är säkert så att det går att göra besparingar även där, och det kommer vi att titta på. Det handlar bland annat om användning av digitala verktyg, säger Jörgen Persson och fortsätter:

– Men man ska också påpeka att det inte var lika stora krav från statligt håll när det gäller administrationen, som när Åke Edin var kommunalråd. Staten vill hela tiden att vi ska göra mer, och kanske kommer vi snart till ett val där vi måste säga att vi inte kan göra allt.

Vad skulle bli konsekvenserna av det?

– Ja, hittills har dialogen inte fungerat särskilt bra. Den måste bli bättre. Man skickar statliga myndigheter efter oss och gör vi inte det som åläggs oss så hotas vi med vite.

Powered by Labrador CMS