Bengt Lundqvist är ordförande för Revsundssjöns Södra fiskevårdsområde, som just nu storsatsar på ett flertal åtgärder. Det planteras ut rom, röding och kräftor samtidigt som man också underlättar för öringens vandringsvägar.
Bengt Lundqvist är ordförande för Revsundssjöns Södra fiskevårdsområde, som just nu storsatsar på ett flertal åtgärder. Det planteras ut rom, röding och kräftor samtidigt som man också underlättar för öringens vandringsvägar.

Storsatsning på fisket i Revsundssjön: “Har mycket på gång”

REVSUND (JT) Revsundssjön lockar allt fler fiskare. Nu storsatsar fiskevårdsföreningarna på ytterligare förbättringar.

Publicerad

– Vi kommer att lägga över 230 000 kronor under 2021 och 2022, berättar Bengt Lundqvist, ordförande för Revsundssjön Södra fiskevårdsområde.

Försäljningen av fiskekort på sajten Ifiske talar sitt tydliga språk. Revsundssjön har blivit ett allt mer populärt fiskevatten. Inte minst bland utländska turister.

– Det är en kraftig ökning överlag. Hela 25 procent av korten säljs till turister från Polen och Italien, men vi har även många andra utländska gäster, säger Bengt Lundqvist.

Revsundssjön är stor – sträcker sig från Bräcke bort till Pilgrimstad – och är därför uppdelad i flera fiskevårdsområden. Bengt Lundqvist är ordförande för Revsundssjön Södra.

– Men vi har ett samarbete med den norra delen och Gimån. Vi har ett gemensamt fiskekort som gör att du kan fiska över hela sjön. Det är för att underlätta för turisterna, säger han.

Turisterna kommer sommar som vinter. I februari träffade Jämtlands Tidning ett gäng fiskare från Litauen som hade hyrt in sig i Grimnäs för att pimpelfiska.

Andra kör med båt och jagar gädda.

– Det har blivit väldigt populärt i åldrarna 25 till 40 år. Här i Revsund är det framför allt sik, gädda och abborre som gäller. Men du kan också få öring, säger Bengt Lundqvist.

Samtidigt pågår en hel del projekt för att ytterligare förbättra fisket. Sedan tidigare har Länsstyrelsen, genom Triple Lakes-projektet, jobbat med att återställa gamla lekplatser.

Kommande åren fortsätter arbetet.

– Vi kommer bland annat att sätta ut röding i år. Vi har också ett projekt med Länsstyrelsen för rom. Det är en kille som har jobbat en del i Näkten, och som har gjort tester med rom i lådor med nät över, så att inte fisken ska bli uppäten. Det ska vi göra här i Revsundssjön i höst.

Hur mycket röding ska ni sätta ut?

– I år får vi inte tag i mer än 200 kilo, men nästa år är planen att vi ska ut med 800 kilo röding.

Hur trivs röding i Revsundssjön?

– Det har funnits röding här tidigare men den har gått tillbaka rätt mycket. Så det blir kul att se hur det går nu och om vi kan få till ett bra bestånd.

Ett annat projekt gäller öring, där Länsstyrelsen ska ut och elfiska.

– Det blir också i höst. Då går man igenom och ser till att det är rätt underlag för att leka. Man kollar vägtrummor och liknande, så att fisken har möjlighet att simma upp. Vi har två vattendrag som vi tror hårt på och där ska vi från fiskevårdsområdet att sätta in åtgärder för att hjälpa fisken att leka.

Under de senaste åren har också kräftor planterats ut i Revsundssjön.

– Det ska vi också fylla på med nu i höst. Det är bra för sjön, säger Bengt Lundqvist.

Varför är kräftorna bra för sjön?

– Det blir renare vatten.

Och de trivs i sjön?

– Ja, det vet vi inte ännu. Det är ett försök och vi får se hur det går.

Planterar man ut kräftor på något speciellt sätt?

– Ja, vi har bland annat kört ut krossade tegelpannor. Det trivs kräftorna i. Vi lägger ut det på isen och så får det gå igenom.

Sammanlagt under 2021 och 2022 så kommer Revsundssjön Södra att lägga lite drygt 2300 kronor på fisk och rom. Tillkommer gör kostnader för olika biotopåtgärder.

– Det känns riktigt roligt. Vi har mycket intressant på gång, säger Bengt Lundqvist.

Powered by Labrador CMS