Bräcke röt ifrån om statens krisstöd – tvingade fram en förändring

BRÄCKE (JT) Bräcke har gått miste om mångmiljonbelopp i stöd av staten. Nu ser man ut att ha tvingat fram en förändring av villkoren. – De tyckte att förslagen vi hade lät vettiga, säger Jörgen Persson (S), kommunalråd.

Publicerad

Det handlar om kommunakuten eller kommundelegationen, där staten går in med akuta bidrag till enskilda kommuner (och regioner) som behöver hjälp att nå en ekonomi i balans.

Totalt ska en miljard kronor delas ut för åren 2015 till 2019.

Statens bedömning är att 39 kommuner och 6 regioner uppfyller kriterierna för att få ta del av pengarna.

Där finns bland annat de rika stockholmskommunerna Solna och Danderyd. Men däremot inte Bräcke eller för den delen andra småkommuner (till exempel Degerfors) som har det betydligt tuffare.

– De föreslagna urvalskriterierna är inte tillräckligt träffsäkra. Ett antal kommuner och regioner med negativ soliditet och stora behov av förändringar kan utifrån kriterierna inte söka bidrag, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

En orsak till att Bräcke inte kvalificerar sig för stöd är att kommunen inte har gått med underskott åren mellan 2015 och 2019, då man istället har resultat utjämnat.

Nu har Jörgen Persson (S) och sex andra kommunalråd träffat representanter från regeringen för att få till stånd förändring av villkoren.

– De var medvetna om problemet och skulle nu börja ta tag i det här politiskt, säger Jörgen Persson, som pressade på om en förändring.

– Till slut fick jag till svar att regeringen kommer att ändra på de villkor som departementet har tagit fram.

Exakt vilka förändringar som blir aktuella är inte klart.

– Men vi tryckte bland annat på att man ska ta med kommuner med en minskande befolkning och ett högt skattetryck. Som till exempel Bräcke.

Vad blev reaktionen?

– De tyckte att förslagen vi hade lät vettiga. Så nu hoppas vi se en förändring.

Powered by Labrador CMS