Det brottsförebyggande rådet i Bräcke träffas ungefär fyra gånger per år. Där finns polis, politiker, socialtjänst, skola och alla andra delar i samhället representerade.
Det brottsförebyggande rådet i Bräcke träffas ungefär fyra gånger per år. Där finns polis, politiker, socialtjänst, skola och alla andra delar i samhället representerade.

Stora problem med droger bland unga i Bräcke

Droger bland ungdomar har varit ett växande problem i Bräcke och Gällö, och nådde en kritisk punkt innan sommaren. Men efter en samlad aktion från samhället verkar utvecklingen vara på väg att vända.

Publicerad

Nu kan utvecklingen vara på väg att vända

Jämtlands Tidning fick tidigt på sommaren tips om det florerar mycket droger bland högstadieungdomar, både i Bräcke och Gällö.

En bild som bekräftas av ungdomarna själva.

– Innan sommarlovet hade vi möten om det på skolan. Det har varit ganska mycket droger bland vissa, säger en tjej som går på högstadiet i Gällö.

Varken hon eller hennes två kompisar vill framträda med namn.

– Jag håller själv inte på, men jag vet flera stycken som har tagit droger, säger en av kompisarna.

Hur får de tag på drogerna? 

– Jag vet att en del beställer på nätet. En del har också kommit hit och sålt från Östersund, säger hon.

Hur är läget nu i höst? 

– Jag vet inte, men det känns som att det inte är lika farligt. Man hör inte lika mycket om det i alla fall.

Det brottsförebyggande rådet i Bräcke träffas ungefär fyra gånger per år. Där finns polis, politiker, socialtjänst, skola och alla andra delar i samhället representerade.

I samband med förra veckans möte fick vi chansen att ställa frågor kring droganvändandet bland unga.

– Det som jag tycker är jobbigt är att det sjunker ner i åldrarna. Jag är aktiv inom gymnasieskolan och vi har varit förskonade. Men jag sitter med i SSPF (en samverkansmodell med skola, socialtjänst och fritidspersonal) och där har det varit tydligt att det har varit mest problem inom grundskolan, säger Patrik Kuru, som också sitter med i det brottsförebyggande rådet.

Var det som värst innan sommaren? 

– Då blev det verkligen skarpt läge, säger Jörgen Persson (S), kommunalråd, som också sitter med i det brottsförebyggande rådet.

Då träffades SSPF, där också rektorerna för högstadieskolorna sitter med, för att hitta en väg framåt.

– Polisen drar regelbundet information, nästan ner på individnivå. Då får den samlade vuxenvärlden koll på det som händer. Så om det väl händer någonting så trycker de bara på knappen så gör folk saker. Jag tror att det var arbetet i SSPF som gjorde att man kunde hantera det, säger Jörgen Persson.

Under förra veckans möte i det brottsförebyggande rådet drog polisen en lägesbild, som såg ljusare ut.

– De har gjort specifika insatser på slutet, och det är mindre droger nu. Det är väldigt personbundet och försvinner det några som säljer så får det en snabb effekt, säger Jörgen Persson.

Maria Könberg är kommunpolis med ansvar för bland annat Bräcke. Hon uppmanar föräldrar till tonåringar att vara fortsatt vaksam.

– Det är vanligt att man beställer droger på nätet, så det gäller att hålla koll om det dyker upp något konstigt brev i brevlådan. Annars handlar det om att vara närvarande och sätta tydliga gränser. Sätt en tid när ungdomarna ska vara hemma. Sådana saker.

Men att det förekommer droger i Bräcke och Gällö är logiskt, säger hon.

– Det finns en rörelse mellan Sundsvall och Östersund, och Bräcke ligger mitt emellan. Då kommer det att ske försäljning även här.

Powered by Labrador CMS