Gärdins åkeri har skött snöröjningen i Bräcke under många år, men har nu brutit samarbetet med Reaxcer på grund av en tvist som gäller ett antal utbetalningar.
Gärdins åkeri har skött snöröjningen i Bräcke under många år, men har nu brutit samarbetet med Reaxcer på grund av en tvist som gäller ett antal utbetalningar.

Ingen snöröjning i Bräcke

När det snöade som värst i förra veckan var det många i Bräcke kommun som kliade sig i huvudet när de tittade ut. Ingen plogade vägen? Bakgrunden är en tvist mellan Gärdins åkeri och Reaxcer. – Vi kör inte en meter till åt Reaxcer, säger Daniel Mohlin, ägare av Gärdins åkeri.

Publicerad

Snöröjare saknas efter tvist

Gärdins åkeri har skött snöröjningen i Bräcke, Gällö, Pilgrimstad och Fjällsta i många år, som underentreprenör till Reaxcer.

– Jag brukar säga att vi har Sveriges bästa snöröjare. Det är lika bra varje vinter, säger Ingrid Kjellsson, oppositionsråd (C) i Bräcke kommun, som bor i Gällö.

Men när vintern dök upp oannonserat i förra veckan så blev snön kvar på vägarna. Gärdins åkeri är nämligen i en tvist med Reaxcer, och har därför sagt upp samarbetet.

– Vi går ut med det här för att undvika spekulationer. Anledningen till att vi står där vi gör i dag är uteblivna utbetalningar från Reaxcer, säger Daniel Mohlin, som äger Gärdins åkeri.

Gäller tvisten utbetalningar i närtid?

– Ja, det är utbetalningar från sommaren. Men sedan jag tog över verksamheten så är det knappt en utbetalning som har stämt. Det har varit problem hela tiden. Tidigare ägare har också haft samma problem. Och vi har inte råd att köra utan att få betalt, så är det bara, säger Daniel Mohlin.

Det här beskedet fick Bräcke kommun precis i anslutning till förra veckans snöoväder.

– Det är ingen rolig situation, men kommunen har förståelse för situationen. Vi har en bra dialog med dem, säger Daniel Mohlin.

Göran Bengtsson är teknisk chef på Bräcke kommun. Han säger att de hade föraningar om att det pågick en tvist mellan Gärdins och Reaxcer.

– Vi hade fått höra om det lite grann, men det var ingen lång förvarning direkt. Utan det handlade om någon timme. Vi har upphandlat med Reaxcer så det som sker nu är att Reaxcer försöker att lösa den här situationen allt eftersom. De jobbar för fullt för att få till en lösning, säger Göran Bengtsson.

Veckans mildväder har gjort att situationen inte är lika akut, men det är fortfarande problem, inte minst i delar av Gällö.

– Längst upp i Gällö är det rullstolsburna och pensionärer som har haft det svårt att ta sig ut, eftersom det har frusit på. Det är halt helt enkelt, säger Göran Bengtsson till Jämtlands Tidning under måndagen. Jämtlands Tidning har sökt Reaxcer för en kommentar.

Powered by Labrador CMS