“Ska man ha simhallar längre än 15 år verkar en bassäng i anslutning till MidSweden 365 vara billigare än renovering av såväl Gällös som Bräckes nuvarande anläggningar”, skriver kommunchefen Bengt Flykt i ett tjänstemannaförslag.
“Ska man ha simhallar längre än 15 år verkar en bassäng i anslutning till MidSweden 365 vara billigare än renovering av såväl Gällös som Bräckes nuvarande anläggningar”, skriver kommunchefen Bengt Flykt i ett tjänstemannaförslag.

Bräckes kommunchef: Titta på att bygga en ny simhall i skidtunneln

BRÄCKE (JT) Bräcke kommuns simhallar behöver renoveras. Men så ser det inte ut att bli. Tjänstemännen anser att kostnaden är för stor. En simhall i skidtunnelns lokaler lyfts istället fram som en tänkbar väg framåt.

Publicerad

PRO: "Det vore en katastrof"

– Det vore en katastrof, säger Anita Näsberg, PRO Bräcke, som har drivit frågan om renovering av Bräcke simhall.

Simhallen i Bräcke byggdes 1956 och i all väsentligheten har ingen upprustning skett sedan dess. Det bristande underhållet har lett till ett allmänt förfall med mögel, rost och kakelplattor som lossnar från väggarna.

PRO har under många år påtalat detta för kommunen – utan framgång.

– Vi fick ny matta i bastun. Det är väl ungefär det som har hänt på 60 år. Allt annat är exakt som det var då, inklusive duscharna. Men tyvärr har kommunen inte gjort någonting åt det, säger Anita Näsberg från PRO i Bräcke, som innan coronapandemin tillbringade många timmar i bassängen med vattengympa och andra aktiviteter.

Anita Näsberg och Maj-Britt Holmgren lyfte frågan om en renovering av simhallen i Bräcke inom PRO i februari i år, som därefter skickade in en skrivelse till kommunen.

Nu ska ett medborgarförslag (från Moderaterna) om att renovera simhallen i Bräcke behandlas av kommunstyrelsen.

Men kommunchefen Bengt Flykts vill se ett avslag av motionen.

Visserligen konstaterar han att samtliga simhallar är i behov av renovering. Det har bland annat slagits fast i en genomlysning gjord av SWECO förra året.

Men han menar att frågan måste ses “i ett större perspektiv”, där alla simhallar i kommunen tas med i beräkningen.

Om det bara handlar om skolans simundervisning menar Flykt att

buss till andra kommuner bör undersökas närmare, samtidigt som han påpekar att det skulle få “stor inverkan på schema och tid samtidigt som man är beroende av någon annan vad avser tillgång på tider, eventuella stängningar på grund av underhåll”.

Utifrån ett “folkhälsoperspektiv” är Bengt Flykt inne på att det istället bör göras en förstudie angående att bygga en ny simhall i anslutning till skidtunneln i Gällö.

“Ska man ha simhallar längre än 15 år verkar en bassäng i anslutning till MidSweden 365 vara billigare än renovering av såväl Gällös som Bräckes nuvarande anläggningar”, skriver han och fortsätter:

“Det finns också ett alternativ som handlar om att göra minimalt med åtgärder i Kälarne som är i minst dåligt skick och som dessutom skulle få långa resor”

Förslaget förkastas dock av Anita Näsberg.

– Vi har många pensionärer i Bräcke och någonting måste vi väl få för skattepengarna? Ska vi sätta oss på en buss till Gällö när vi ska ha vattengympa? Ska ungarna göra det när de ska lära sig simma? Nej, det vore en katastrof.

Anita Näsberg och PRO vill istället att man renoverar den befintliga simhallen i Bräcke.

– Man har försummat simhallarna i alla år, nu bör man ta tag i det.

Powered by Labrador CMS