Kerstin Broström, 89, i Bräcke har varit konstnär under stora delar av livet. Under pandemin har det blivit ännu viktigare. “Jag hade inte överlevt utan det här”, säger hon.
Kerstin Broström, 89, i Bräcke har varit konstnär under stora delar av livet. Under pandemin har det blivit ännu viktigare. “Jag hade inte överlevt utan det här”, säger hon.

Konsten gör att Kerstin, 89, klarar isoleringen under pandemin: “Hade inte överlevt utan det här”

Konsten har följt Kerstin Broström, 89, genom hela livet. I lägenheten hemma i Bräcke hänger vackra tavlor och broderier. Trots att synen sviker fortsätter hon att skapa. Det har blivit viktigare än någonsin.

Publicerad

– Isoleringen under pandemin har varit jättejobbig Jag hade inte överlevt utan det här, säger hon.

Covid-19 har en dominerande ställning i medierapporteringen 2020. Äldre människor är rejält överrepresenterade i sjukhusstatistiken. Men viruset drabbar alla – inte bara de som blir fysiskt sjuka. Redan i maj slog PRO larm om att ensamheten och isoleringen skjuter i höjden bland deras medlemmar.

Ett litet andrum kom efter sommaren, då Folkhälsomyndigheten drog tillbaka det allmänna rådet om att alla 70 plussare skulle hålla sig hemma och undvika sociala kontakter.

Nu har restriktionerna hårdnat ännu mer. Lidandet är stort, och sker i tysthet, utan någon särskild uppmärksamhet i media.

LT träffar Kerstin Broström som ska fylla 90 år. En stockholmstjej, född 1931 på söder, och som under hela sitt liv har varit aktiv – både privat och i arbetslivet.

När kriget tog slut 1945 var hon bara 14 år, men jobbade redan på ett försäkringsbolag i Stockholm.

– Jag kommer ihåg den dagen jätteväl. Jag var nämligen på Kungsgatan när festen bröt ut. Först blev jag jätterädd och trodde att kriget var här på riktigt. Men sen gick jag ut och förstod att så var det inte, berättar hon.

Det var när dottern fick anställning i Bräcke för 15 år sedan som hon flyttade upp till länet. Men första gången hon var här var betydligt tidigare.

– Under kriget blev jag och en busslast andra Stockholmsbarn utplacerade i Klövsjö. Jag har alltid tänkt att det skulle vara intressant att veta mer om det. Som jag kommer ihåg det så gjordes det som ett test om det skulle bli skarpt läge, säger hon.

Som ung tjej i början på 50-talet var det inte så vanligt att ge sig ut i arbetslivet, men Kerstin Broström var framåt. Hon har under åren jobbat inom en mängd yrken – ofta med handbokföring.

– Jag har bland annat jobbat på åklagarkammare, på bankkontor och på Expressen, berättar hon.

Yrkeslivet och familjelivet har hon hela tiden kombinerat med konsten. Det är nämligen så Jämtlands Tidning får tips om henne.

I lägenheten i Bräcke hänger många vackra tavlor och finbroderier. I Stockholm har hon haft flera utställningar.

– Men jag gör inte det här för att få uppmärksamhet. Det är ett behov jag har, och som jag har haft hela livet, säger hon.

Som ung konstnär och dessutom yrkeskvinna så stack hon minst sagt ut.

– Men det handlar ju om vilken umgängeskrets du befinner dig i. Jag umgicks med väninnor som tänkte som jag, och jag har haft mycket roligt. I dag kan jag känna att jag saknar likasinnade.

Kerstin Broström visar ett broderi hon håller på med just nu.

Hon arbetar fortfarande. Under pandemin har det blivit ännu viktigare.

– Isoleringen under pandemin har varit jättejobbig Jag hade inte överlevt utan det här, säger hon

En gång i veckan är Kerstin Broström med på en stickningskurs på ABF i centrala Bräcke. Annars har de sociala kontakterna begränsat betydligt. Detta eftersom också PRO har dragit ner på sin verksamhet.

– Jag har besök av hemtjänsten. Det består av att de ger mig ögondropp morgon och kväll. Sen får jag skjuts ner till ABF en gång i veckan. Men det lever man inte av. Man är ju flockmänniska.

Under pandemin talas det mycket om äldre som en riskgrupp. Men frågan är om isoleringen inte utgör ett lika stort hot mot hälsan som viruset. Det anser Kerstin Broström.

– Det är väldigt allvarligt med isoleringen, men det fattar inte de som styr åldringsvården. Många äldre blir bara sittande ensamma i en lägenhet, säger hon.

Trots att synen och hörseln sviktar så presterar Kerstin Broström fortfarande imponerande broderier. Men själv håller förhåller hon sig ödmjuk.

– Jag kan absolut inte prestera i dag det jag kunde göra förr. Men jag får i alla fall utlopp för mitt kreativa behov. Det är det viktigaste.

Powered by Labrador CMS