“Det är bara att konstatera att storbankerna lämnar glesbygden”, säger Jörgen Persson (S), kommunalråd.
“Det är bara att konstatera att storbankerna lämnar glesbygden”, säger Jörgen Persson (S), kommunalråd.

Handelsbanken stänger ner i Bräcke: “Färre kunder som besöker kontoret”

– Det är bara att konstatera att storbankerna lämnar glesbygden, säger Jörgen Persson (S), kommunalråd.

Publicerad

Redan när Handelsbanken i höstas aviserade om en stängning av 180 kontor runt om i landet, så var det många som anade att Bräcke låg illa till. Öppettiderna och servicen har minskat kontinuerligt.

I fredags kom så beskedet. Den 30 april bommar Handelsbanken igen.

– Vi gör en verksamhetsanalys över varje område och vi kommer att kunna bedriva en bra service i Bräcke, även om vi inte finns kvar på kontoret. Vi har inte färre kunder i Bräcke, däremot har det blivit färre kunder som går in på kontoret. Vi lever i en brytpunkt där så mycket går att göra digitalt, säger Handelsbankens länschef Hans Albert Lindgren.

En vanlig kritik är att ni medvetet har dragit ner på servicen och drivit på den här utvecklingen – hur ser du på det?

– Jag håller inte riktigt med där. Det här är en utveckling som sker överallt. I dag har de flesta personer smartphones och gör det mesta digitalt. Det är bara att titta på ökningen av antalet swishbetalningar, säger Hans Albert Lindgren.

Finns det inte risk att ni förlorar lokalkännedomen och att det påverkar kundrelationerna negativt?

– Jag tycker att vi har en god kunskap om hela länet, i och med att vi har anställda som är från hela länet. Så även om vi inte har kvar lika många kontor så kommer vi att ha kvar den kunskapen.

Hittills har Handelsbanken stängt ner sina kontor i Lit, Hammarstrand och Bräcke. Men det är inte över än.

– Det kommer att bli något kontor till. Min bedömning är att det ska vara klart senast under kvartal tre, säger Hans Albert Lindgren.

Kommunalrådet Jörgen Persson (S) ser beskedet som väntat men dystert.

– Ja, det här har man väntat på. Folk gör bankärenden på nätet i dag och då ser de väl att det inte är affärsmässigt att finnas kvar på landsbygden. Det är bara att konstatera att storbankerna lämnar glesbygden.

Vad ser du för problem med att kontoret försvinner?

– Du har ju en del äldre och även yngre som faktiskt inte använder internetbanken och som då inte kan göra sina bankärenden. Det är självklart ett stort problem. Över tid blir det ju också att bankerna tappar lokalkännedomen. Vill du låna pengar till ett hus så kanske man bara tittar på några standardsiffror, för att man inte har koll på hur det ser ut här, säger Jörgen Persson.

Powered by Labrador CMS