Johan Wikström driver företaget Grimnäs potatis.
Johan Wikström driver företaget Grimnäs potatis.

Johan är Bräckes ende potatisodlare

GÄLLÖ (JT) ”Peran” är viktig i Jämtland. I Bräcke kommun är det Johan Wikström som har ansvaret att ordna den till samtliga offentliga kök. Samtliga förskolor, skolor, hemtjänst och äldreboenden njuter av denna rotfrukt från hans gård.

Publicerad

”Årets skörd borde bli bra”

Johan tycker att årets potatisskörd verkar kunna arta sig bra:

– Juni var ju väldigt varm, men eftersom jag inte strävar efter färskpotatis satte jag min först i slutet av maj. Det betyder att jag skördar först i september. Jag kan se mycket knölar nu och det har ju regnat mycket i juli. Så det borde kunna bli en bra skörd, tycker jag nog.

Johan Wikström är 36 år. Han driver företaget Grimnäs potatis. Grimnäs gård i Gällö är han släktgård och här har man odlat potatis sedan 1980-talet. Han är den enda kvarvarande potatisodlaren i kommunen idag

–För 20 år sedan var vi fyra potatisodlare men nu är jag ensam kvar. Jag driver också en grävmaskinfirma.

Potatisen odlar han på sju till åtta hektar och flera olika sorter av den: som exempelvis Connect, Solva, Labella och Asterix. Den senare, med sitt röda skal och fasta kött, är en av hans personliga favoriter.

–Potatis är en rolig gröda och har dessutom en viktig historisk anknytning, säger han.

–Dessutom kan man variera den så mycket vid tillagningen: man kan koka, steka, baka, fritera och göra plättar. Jag gillar alla former av den!

Sammanlagt plockar han upp 170-200 ton potatis varje höst, även om en del sedan går bort i sortering, till fröpotatis och annat. En del säljs till ICA men 60 procent går till kommunen. Sedan våren 2019 har han nämligen ett avtal med Bräcke kommun, som löper på fyra år. Det är första gången som de har ett separat avtal för just potatis. Även en del andra kommuner i länet har det, exempelvis Östersund och Krokom.

–Det är jättebra att kommunen har en lokal leverantör, det ger vinster på många sätt, tycker Johan.

Alla som äter i kommunens offentliga kök får alltså njuta av Johans potatis. Även Johans egna barn:

–Jag vet att barnen pratar om det i deras skola och det tycker jag är roligt.

Powered by Labrador CMS