Skidtunneln i Gällö förväntas göra ett minusresultat på 2,8 miljoner kronor 2020.
Skidtunneln i Gällö förväntas göra ett minusresultat på 2,8 miljoner kronor 2020.

Besöksrekord och många aktiviteter – men skidtunneln fortsätter att blöda pengar

Bolaget bakom skidtunneln i Gällö fortsätter att blöda pengar. Prognosen för 2020 är en förlust med 2,8 miljoner kronor. – Coronapandemin har inneburit stora svårigheter, förklarar Johan Loock (M), vice ordförande i kommunstyrelsen i Bräcke kommun.

Publicerad

Bräcke kommun är majoritetsägare i MidSweden 365 AB som äger och driver skidtunneln i Gällö. Ekonomiskt har det varit tufft, och det började redan med bygget som blev betydligt dyrare än planerat.

I drift har skidtunneln fortsatt att gå dåligt. I början av juni var prognosen för 2020 ett minusresultat på 2,1 miljoner kronor. Då intervjuade Jämtlands Tidning kommunalrådet Jörgen Persson (S), som sa:

“Det är inte säkert att minusresultatet står sig efter sommaren. Vi utgår från att folk inte kommer att resa utomlands i samma utsträckning, och att vi kan få en del inhemsk turism. Bolaget har också mycket spännande aktiviteter på gång”.

Nu när vi har facit från sommaren kan vi konstatera att utvecklingen inte har vänt, det har gått åt andra hållet. Detta trots många ljusa rubriker om besöksrekord (1400 personer besökte tunneln i juli) och en mängd olika aktiviteter.

Resultatrapporten per den 31 augusti visar på minus 1,9 miljoner kronor, och prognosen för 2020 är nu att MidSweden 365 AB gör en förlust på 2,8 miljoner kronor.

– Coronapandemin har inneburit stora svårigheter. Men det händer mycket kring bolaget och man har tappat mindre än vad många andra anläggningar har gjort inom besöksnäringen. Men det är klart att mycket återstår att göra, säger Johan Loock.

Långloppslåkaren Jerry Ahrlin klev in som sportchef i september. Under hans ledning har det bland annat arrangerats terränglöptävlingar i anslutning till skidtunneln.

Målsättningen för bolaget har i sommar varit att bredda utbudet av aktiviteter för att locka besökare. Två faktorer försvårar detta: pandemin och att det saknas kapacitet för att ta emot större sällskap.

– Lunchserveringen har varit en stor framgång. Men det finns vissa flaskhalsar. Storleken på omklädningsrummen är en. Det finns också en målsättning att kunna ta emot fler konferenser, men just nu har bolaget inte tillräckliga lokaler, eller tillräckligt med personal, säger Johan Loock.

För att dra in pengar krävs det alltså ytterligare investeringar, samtidigt som bolaget går med förlust – det är långt ifrån optimala förutsättningar.

– Det är en svårighet, men vi från den politiska majoriteten vill ge bolaget så bra förutsättningar som möjligt för att utvecklingen ska gå i rätt riktning. Och det är mycket positivt som har hänt under sommaren. På så vis går det åt rätt håll. Sedan inser vi att det måste till mer.

Bräcke kommun har i flera omgångar gått in med miljonbelopp för att säkra skidtunnelns framtid.

Finns det någon övre gräns för hur länge ni kan bära bolaget under armarna ekonomiskt?

– Vi har inte satt upp någon sådan tidsgräns. Vi vet att det tar tid för en sådan här verksamhet att komma igång. En del talar om sju år. Då måste vi gasa. Det vore konstigt om huvudägaren plötsligt säger att vi inte kan ge bolaget förutsättningar, säger Johan Loock och utvecklar:

– Huvudskälet för den här investeringen har aldrig varit att skidtunneln ska bli en vinstmaskin. Vi vill att det ska bli ett lyft för kommunen, och det ser vi redan nu. Bolaget ser att deras gäster spenderar en stor del på annat i kommunen, som att tanka bilen och handla mat. Det är väldigt positivt.

Powered by Labrador CMS