Håkan Olsson, Grönviken, har fått sin brunn underkänd av Bräcke kommun. Nu har han ett år på sig att åtgärda brunnen. Annars är det bara att stänga av vattnet. “Rena Nordkorea-stilen, dundrar Håkan Olsson.
Håkan Olsson, Grönviken, har fått sin brunn underkänd av Bräcke kommun. Nu har han ett år på sig att åtgärda brunnen. Annars är det bara att stänga av vattnet. “Rena Nordkorea-stilen, dundrar Håkan Olsson.

Efter kommunens inspektion – nu tvingas Håkan flytta från huset: “Har inga pengar att ordna med ny brunn”

GRÖNVIKEN (JT) Kravet från Bräcke kommun: Ordna med ny brunn eller visa att du har stängt av vattnet. Håkan Olsson i Grönviken är förtvivlad.

Publicerad

– Jag har inga pengar att byta brunn. Det blir att flytta härifrån, säger han.

Det är inte bara Håkan Olsson och hans fru som haft påhälsning av bygg- och miljö i Bräcke och Ånge kommuner. Samtliga grannar har också fått sina brunnar inspekterade – och underkända.

– Inspektionen på min gård gjordes när jag var i Ukraina för ett par år sedan. Något meddelande om inspektionen fick jag inte heller. De bara klampade in på gården, säger Håkan Olsson.

Inspektörerna ansåg att brunnen inte höll måttet.

– Bedömningen var att det inte var en trekammarbrunn. Men jag har tre stopp som jag har gjort själv. Det sitter tre avskilda väggar och allt det fasta fastnar. Det sista som går ut är bara vatten.

Håkan Olsson bor lite drygt 600 meter från sjön.

– Förr kunde ju folk bo precis vid vattnet och släppa ut det rakt ner i sjön. Det förstår jag att kommunen vill få bort. Men så är det ju inte längre och så är det absolut inte hos mig. Det finns inte ett enda tecken på att något släpps ut, som till exempel brännässlor. Men tyvärr råder omvänd bevisbörda. Kommunen behöver inte bevisa att brunnen inte fungerar.

Dina grannar har fått samma besked?

– Ja, varenda en. Däremot har vi fått besluten om ombesiktning vid olika tidpunkter.

Håkan Olsson fick 1,5 år på sig att åtgärda sin brunn. Av den tidsfristen återstår nu bara 12 månader.

– Det kostar upp till 100 000 kronor. Jag har inga pengar att byta brunn. Det blir att flytta härifrån, konstaterar han bistert.

Håkan Olsson har dock bestritt Bräcke kommuns beslut, och frågan får nu ett avgörande i mark- och miljödomstolen.

– Jag byter gärna brunn men först när den här lägger av, eller när jag har pengar att göra det. Nu är det ju rena Nordkorea-stilen på kommunen. Först ska jag betala lite över 3000 kronor för att de har dömt ut min brunn. Sedan blir jag piskad att åtgärda det inom 1,5 år, annars ska jag bevisa att jag har stängt av vattnet, säger Håkan Olsson, som har bott på gården sedan 1991.

– Jag hade stora problem med avloppet första året och var tvungen att göra om och gräva två gånger. Men sedan dess har brunnen fungerat hur bra som helst, säger han.

Juridiskt finns det faktiskt liknande fall där kommunen i fråga har åkt på bakläxa.

Förra året slog mark- och miljödomstolen fast att det är olagligt av en kommunen att döma ut ett enskilt avlopp på “schablonmässiga grunder”. I stället ska kommunen påvisa skada. Fallet gällde en privatägd brunn i Nybro. Frågan är om domen blir prejudicerande och hur den i så fall kommer att påverka utfallet i Håkan Olssons fall.

– Jag har länkat till en artikel om just det fallet i min överklagan, säger Håkan Olsson.

Jämtlands Tidning söker ansvariga på Bräcke kommun.

Powered by Labrador CMS