Stockholmare ska bygga höghus vid Tegelplan

ÖSTERSUND (JT) Stockholmsbaserade Magnolia Bostad köper två fastigheter vid Tegelplan, centralt belägna i Östersund. På fastigheterna ska det byggas 190 bostäder, hyreslokaler och en livsmedelsbutik. Byggnaderna får enligt detaljplanen vara upp till nio våningar höga.

Publicerad Senast uppdaterad

– Vi kommer att dra i gång under hösten och hoppas påbörja projektet under nästa år, säger David Brink, affärsutvecklare på Magnolia Bostad.

– Detaljplanen tillåter upp till nio våningar. Detaljplanen ger en bra ledtråd på vilket sätt det ska byggas, den kommer vi att följa.

Om det blir hyresrätter eller bostadsrätter eller både och har Magnolia Bostad inte beslutat ännu.

– Vi ska göra en analys om vad som passar bäst i området, säger David Brink.

Säljare av markområdet är Tegelplan Utveckling AB som har en detaljplan för exploatering av området. Stockholmsbolaget Magnolia Bostad är redan verksamt med bostadsprojekt i Östersund, där de byggt drygt 200 hyresrätter längs Storsjöstrand och bygger äldreboende på Bangårdsgatan.

– Vi tror på Östersund och Jämtland. Med allt som händer i Norrland, det är stora satsningar där och flera näringslivsinitiativ som sker. Folk upptäcker att de kan jobba på distans och vill bo nära fjällen. Det känns som ett trendbrott, säger David Brink.

Att det förväntas bli reaktioner av grannar när Stockholmsbolaget bygger höghus i området är något som Magnolia Bostad kan förvänta sig.

– Det är vanligt och det är klart att det alltid blir åsikter med grannar som har synpunkter. Men det är kommunerna som beslutar om detaljplanerna och de har tagit fram detaljplanen. Det är en stor del av förtätningen av städer som pågår, säger David Brink.

Carl-Johan Winblad är idag hyresgäst på en av fastigheterna som Magnolia Bostad köpt. Han driver ICA-butiken Blå Center. Han är också hälftenägare i Tegelplan Utveckling AB som är säljare och har som delägare varit med och tagit fram detaljplanen som nu finns för området.

Jag tror det blir en bra lösning för mig och min butik även om allt inte är klart ännu, säger han.

När det gäller reaktioner från grannar säger han så här:

– Den fasen har vi redan passerat i och med detaljplanen, 95 procent av de som engagerade sig i detaljplanen var positiva till utvecklingen av området med bättre service som blir.

Han bedömer att hela byggprojektet kommer att kosta runt en halv miljard kronor.

– För mig så är jag mest nöjd över att området nu moderniseras och utvecklas. Det är det viktigaste värdet för mig, säger Carl-Johan Winblad.

KARIN BÅNGMAN

Bild1

David Brink, affärsutvecklare på Magnolia Bostad i Stockholm ska bygga höghus vid Tegelplan. Arbetet väntas börja redan i höst.

Powered by Labrador CMS