Spökprästgården i Borgvattnet är idag ett populärt besöksmål.
Spökprästgården i Borgvattnet är idag ett populärt besöksmål.

Nya källor kring spökprästgården i Borgvattnet

Många av iakttagelserna på spökprästgården är kopplade till Märta Hedlund (1875-1908). Nu har släktforskare på Ancestry upptäckt att dessa iakttagelser inte kan ha den angivna orsaken. Fler och fler källor och forum blir tillgängliga för liknande undersökningar.

Publicerad

Det var 1927 som det första kända “spökeriet” inträffade på Borgvattnets prästgård, då prästen Nils Hedlund såg tvätten slitas av tvättlinan. Därefter inträffade en rad liknande saker genom åren, men det dröjde ända till 1947 innan fenomenet med den hemsökta prästgården blev offentligt. Det var dåvarande prästen Erik Lindgren som gick ut i media och berättade om historierna som snart blev rikskända. Han hade bland annat upplevt hur han sittande i en gungstol och läsande en bok blev knuffad så att han föll framåt.

Lindgren blev den sista prästen som kom att bo i prästgården, 1948 fick han ny bostad. Numera är spökprästgården ett vandrarhem för dem som vill ha en annorlunda upplevelse. Ofta är iakttagelserna kopplade till prästen Nils Hedlunds mor Märta. Nils tillbringade nämligen en del av sin uppväxt på Borgvattnets prästgård, eftersom fadern Per var präst i församlingen. Det ska alltså vara Märta som varit den övernaturliga dam som många sett på prästgården, något som förklarats med att Märta avlidit i barnsäng, följt av att den sörjande maken tagit in kroppen i bostaden.

Nu har släktforskare på Ancestry hittat uppgifter som gör just denna förklaring omöjlig. Det var mycket riktigt så att när Märta avled 1908 hade hon nyligen fött ett barn, men barnet överlevde och så gjorde även hon, för att strax därefter avlida av lunginflammation.

Vem var då Märta Hedlund? JT har gjort vidare research med hjälp av en annan digital tjänst, ArkivDigital. Det visar sig att Märta från början hette Larsdotter och var barn till en bonde i Stamsele, Ström. 1893 gifte hon sig i Strömsunds kyrka med den 10 år äldre Per Hedlund, som då studerade till präst. De flyttade till Pers hemgård i Håxåsen, Hammerdal, men han var inte färdig med sina studier i Uppsala och två av deras barn föddes där. I Håxåsen bodde även Pers systrar Lucia och Ingeborg, som hade flera utomäktenskapliga barn. Att föda sådana sågs som skamligt och strida mot Guds bud och det var alltså en blandad skara på gården.

Dels den blivande prästen och hans barn, dels hans systrar vilka noterades för okristligt leverne. Man kan undra över vilka eventuella komplikationer och trauman en sådan tillvaro resulterade i, men därom tiger kyrkoböckerna. Systrarna Lucia och Ingeborg verkar även ha klarat sig någorlunda där de hankade sig fram på olika jobb i hemtrakterna. 1898 var Per färdig med sina studier och flyttade till Strömsund med fru och barn, där han fått jobb som pastorsadjunkt.

Två år senare var det dags att dra upp bopålarna igen och flytta till den beryktade prästgården i Borgvattnet. Här födde Märta fem barn till och syskonskaran uppgick nu till tio. Den senaste i raden fick namnet Sven och samma år som han föddes, 1908, gick alltså modern Märta bort i lunginflammation. Men även om just denna uppgift om hennes bortgång i barnsäng inte stämmer finns det många andra tänkbara förklaringar att hitta i källorna, om man vill ha sitt sinne öppet för att det kan finnas övernaturliga fenomen som går att koppla till uppkomna situationer under jordelivet.

I Riksarkivets digitala forskningssal kan man numera läsa kyrkböcker helt gratis, men tjänster som ArkivDigital och Ancestry har dessa och mycket mer runtikring, som databaser, register och genvägar till källorna som kan spara mycket tid och möda. På Ancestry finns även möjligheter att kommunicera med andra och ta del av deras resultat.

Alla präster som bott och arbetat i spökprästgården i Borgvattnet:

1876-1883: Per Johan Strindberg 1883-1889: Karl Johan Nordén 1889-1891: K. A. Josefsson 1892-1900: Anders Holmer 1900-1909: Per Hedlund 1909-1915: Otto Olsson 1915-1916: Nils Hamberg 1916-1927: Carl Viktor Strömgren 1927-1930: Nils Hedlund 1930-1936: Rudolf Tängdén 1936-1941: Otto Lindgren 1941-1943: Bertil Tunström 1943: Erik Abrahamsson 1943-1945: Lars Bygdén 1945-1948: Erik Lindgren Källa: www.borgvattnet.eu

Powered by Labrador CMS