Spökprästgården i Borgvattnet är idag ett populärt besöksmål.
Spökprästgården i Borgvattnet är idag ett populärt besöksmål.

Nya källor kring spökprästgården i Borgvattnet

Många av iakttagelserna på spökprästgården är kopplade till Märta Hedlund (1875-1908). Nu har släktforskare på Ancestry upptäckt att dessa iakttagelser inte kan ha den angivna orsaken. Fler och fler källor och forum blir tillgängliga för liknande undersökningar.

Publicerad

Det var 1927 som det första kända “spökeriet” inträffade på Borgvattnets prästgård, då prästen Nils Hedlund såg tvätten slitas av tvättlinan. Därefter inträffade en rad liknande saker genom åren, men det dröjde ända till 1947 innan fenomenet med den hemsökta prästgården blev offentligt. Det var dåvarande prästen Erik Lindgren som gick ut i media och berättade om historierna som snart blev rikskända. Han hade bland annat upplevt hur han sittande i en gungstol och läsande en bok blev knuffad så att han föll framåt.

Lindgren blev den sista prästen som kom att bo i prästgården, 1948 fick han ny bostad. Numera är spökprästgården ett vandrarhem för dem som vill ha en annorlunda upplevelse. Ofta är iakttagelserna kopplade till prästen Nils Hedlunds mor Märta. Nils tillbringade nämligen en del av sin uppväxt på Borgvattnets prästgård, eftersom fadern Per var präst i församlingen. Det ska alltså vara Märta som varit den övernaturliga dam som många sett på prästgården, något som förklarats med att Märta avlidit i barnsäng, följt av att den sörjande maken tagit in kroppen i bostaden.

Nu har släktforskare på Ancestry hittat uppgifter som gör just denna förklaring omöjlig. Det var mycket riktigt så att när Märta avled 1908 hade hon nyligen fött ett barn, men barnet överlevde och så gjorde även hon, för att strax därefter avlida av lunginflammation.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS