Snödjupet döljer mer än trädstammar. Åke Eliasson byter sågkedja på skördaren.
Snörika vintern orsakar kraftiga hinder för skogsbruket
På många håll jublas det över vinterns snömängder som är mäktigare än på många år.Men för skogsbruket blir snön ett problem. Svårigheter att komma fram, ökad bränsleförbrukning och risk för skador både på stående skog och maskiner följer i spåren av den rejäla snövintern.
Ett snödjup som i stora delar av Svealand och hela Norrland är mäktigare än på flera år ställer till det för skogsbruket. Värst utsatta blir skogsmaskinerna när dom tampas med snömassorna som sätter ner effektiviteten. Åke Eliasson kör skördare i de snörika Borgvattnetskogarna och är en av dem som inte direkt jublar över snömängderna.
-Näe, dom är helt klart ett bekymmer. Jag räknar med att produktionen i de gallringar jag gjort sedan mitten av januari, då snön började vräka ner och det drev hårt, ligger cirka 20% lägre än normalt. Snödjupet har blivit så mäktigt att det helt enkelt är svårt att ta sig fram med skördaren som även riskerar att få skador i kraftöverföringen, konstaterar Åke och beskriver att han ofta får låta maskinen tugga sig genom snömängderna genom att försiktigt vrida den från sida till sida med hjälp av midjestyrningen.
-Det tar tid. Maskinen går också tungt i djupsnön. Det märks inte minst på bränsleförbrukningen. Under vissa förhållanden har den ökat med omkring 15 procent per timme. Dessutom finns alltid en risk att maskinen glider då den djupa snön har en förmåga att styra. Även om man gör allt man kan för att undvika det så är det ofrånkomligt att stående skog i gallringar kan få skador när maskinen inte styr som jag vill, säger Åke och tillägger att även de makalösa snömängderna i träden ställer till bekymmer.
Digitalt 24 timmar
15 kr
Köp nu