Adina och Nelly har energi till en bordtennismatch mellan allt arbete.

Familjerna Amling och Meyer från Tyskland har startat nya liv i Borgvattnet

BORGVATTNET (JT). Ett av byns gamla hemman, där det har bedrivits gästgiveri, varit Sparbanksfilial och senast gethållning med tillhörande framgångsrikt mejeri, har stått öde i ett tiotal år. Men nu är det annat ljud i skällan. Sedan juni finns familjefäderna Marcel Meyer och Andreas Amling på plats, och nu även deras familjer, samt ytterligare förstärkning i form av den 5 personer starka familjen Kauk.

Publicerad Senast uppdaterad

Flyttstädning verkar ha varit ett tämligen obekant begrepp för den tidigare ägaren, så många arbetstimmar ägnas nu åt att plocka ur byggnaderna och frakta delar av det gamla bohaget till kommunens återvinningscentral. Först därefter har man utrymme att börja riva fuktskadade och allmänt ofräscha byggnadsdelar som innerväggar och tak. När JT:s utsände besöker gården är man 12 personer som river, sorterar och bär, och det visar sig att det precis är dags för mat.

Även undertecknad bjuds att delta i måltiden, som består av den traditionella östtyska rätten Königsklopse. Den påminner om kokta köttbullar, serverade i en sås smaksatt med kapris och citron, och med kokt potatis därtill. Allt medskickat av en omtänksam farmor, som ville att hennes nära och kära skulle få något välbekant att äta uppe i högan nord. Vid bordet berättar Marcel om sitt ursprung och sitt intresse för Sverige.

– Jag är uppväxt i det gamla DDR, men har bott i delstaten Thuringen i Tyskland. Jag är snickare, och har jobbat som lastbilschaufför, men tillbringade stora delar av ungdomsåren på jordbruk, då både farfar och farbror var bönder. Hoppas verkligen det går smidigt att få personnummer, för jag kommer att bo här från och med nu, medan min fru Verena, som är förskollärare, och min dotter Adina, flyttar hit senare, troligen nästa år. Vi kommer att ha får och kanske andra husdjur, men kommer förstås också att behöva arbeta utanför gården. År 2015 var jag till Sverige första gången, och kände mig direkt som hemma. Med naturen, med vädret och med människorna. Därefter har vi varit till Sverige minst 3 gånger per år, och jag har lärt mig svenska helt själv, genom att läsa böcker och tidningar och lyssna på radio. Det har varit en strategi, eftersom jag visste redan vid första Sverigebesöket att jag skulle flytta hit förr eller senare. Och det blev nu, när vi har funnit vår plats på jorden, förklarar Marcel.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS