Jan och Petra producerar el genom vibrationer

BORGVATTNET(JT) Allt började för fem år sedan, när Jan och hans fru Petra köpte en liten gård fyra kilometer nordväst om Borgvattnet. Gården har aldrig haft elektricitet, och Jan, som är väldigt tekniskt intresserad och händig, började snart fundera på hur de skulle kunna bli självförsörjande på el.

Publicerad

Tidigare bodde de i Nederländerna över vintrarna, men sedan ifjol bor de permanent på gården, så energiförsörjningen blev nu nödvändig att lösa.

På det största av de nybyggda husen, som de själva har ritat och byggt, har de solpaneler som laddar seriekopplade batterier. Från dom driver de via spänningsomvandlare, vattenpump, spis, tvättmaskin, kyl och frys, och förstås belysning.

Men solen skiner inte alltid, inte ens i Västatbodarna, och framför allt inte mellan november och januari. Så där fanns en utmaning att knäcka. Tekniken kallas Termoakustisk generator, och fungerar som en högtalare, fast åt andra hållet. Istället för ljudvågor av elektricitet, blir det elektricitet av ljudvågor.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS