Charina Knutson under en båtfärd på Locknesjön. Foto från bloggen.
Charina Knutson under en båtfärd på Locknesjön. Foto från bloggen.

Charinas blogg inspirerar till utflykter under sommaren

LÄNET (JT) I fyra år har Charina Knutson bloggat om de besöksmål hon besöker i länet, som vid det här laget har hunnit bli 150 till antalet. Platser med sevärdheter och ofta med en intressant historia bakom, som gjorda för att upptäcka en ledig dag. Så har bloggtrafiken även ökat sommartid.

Publicerad Senast uppdaterad

Många känner igen Charina Knutson från Jamtli där hon numera är redaktör för Jämten och nyligen blev hennes licentiatavhandling i arkeologi färdig. Charina har alltså goda kunskaper i botten vid sina upptäcktsfärder i länet som ofta har en historisk anknytning, men bloggen Jämtland för soffpotatisar (zoffpotatis.se) driver hon vid sidan av arbetet.

-Under lågsäsong har jag cirka 50 besök i veckan, men under sommaren har jag haft cirka 500, berättar Charina som är osäker om det har blivit någon pandemieffekt eftersom hon inte har någon besöksstatistik från de första åren.

-Folk är helt klart intresserade av att hitta på nåt, googlar på något ställe de har hört talas om och hittar ett blogginlägg därifrån. Majoriteten av besökarna kommer till bloggen via Google och surfar in via sina mobiler. Regioner i topp är alltid Jämtland och Stockholm, så jag tror att många också sitter och drömmer sig bort i huvudstaden!

Sommaren 2019 begav sig familjen till Mjälleborgen på Frösön. Foto från bloggen.
Sommaren 2019 begav sig familjen till Mjälleborgen på Frösön. Foto från bloggen.

Får du många kommentarer till inläggen?

-Nej, så är det inte men vad som är lite roligt är att se vad folk söker på och jag skulle tro att de söker på ett visst besöksmål och då har jag ganska ofta varit där och då får de upp det i träfflistan, svarar Charina och berättar vidare om bloggen:

Mat och dryck är viktiga inslag. Här från en grillplats i Sundsjö. Foto från bloggen.
Mat och dryck är viktiga inslag. Här från en grillplats i Sundsjö. Foto från bloggen.

-Bloggen är inte stor och den är anspråkslös på många sätt, men jag har ändå gjort 150 utflykter i Jämtlands län, så om man är intresserad av någon speciell plats så finns det viss chans att jag har varit där. Eller om man är på jakt efter grillplatser eller badplatser, så finns det liksom en katalog av den typen, säger Charina som ser sin blogg som ett komplement till tryckta reseguider på så sätt att den vänder sig till den som inte är så van vid vandringar, eller inte tror sig klara av sådana. Jämtland för soffpotatisar vänder sig i stället till de som vill ha ett alternativ till att ligga hemma på soffan:

-I de allra flesta fall behöver man ingen utrustning eller know-how, förklarar hon.

Man behöver en bil och en picknick-korg kanske?

-Ja ungefär, svarar Charina och förklarar att en målgrupp för bloggen är nyinflyttade och en annan de som har en livssituation exempelvis med barn att ta hand om där längre utflykter inte är möjliga.

Är du nöjd med resultatet av bloggen?

Handöls lappkapell, ett av sommarens besöksmål. Foto från bloggen.
Handöls lappkapell, ett av sommarens besöksmål. Foto från bloggen.

-Jag märker att om jag lägger ut på Facebook också så ökar ju trafiken till bloggen, så jag skulle kunna vara mer aktiv och marknadsföra den. Men det har varit ett hobbyprojekt och jag har på många sätt gjort den för min egen skull också för att motivera mig att åka till nya platser varje gång. Inte bara åka och grilla på samma grillplats utan utforska länet lite grann och visa mina barn sedan hur man kan leta sig ut, svarar Charina och tillägger att starten av bloggen även hade att göra med att barnens pappa Ulf gick bort och därmed fick hon ge upp sina drömmar om familjeutflykter med alla fyra.

-Men ur det växte att “Nej, jag och barnen är här och jag vill fortfarande uppleva en massa saker med dem, så jag får väl göra det på mitt sätt”. Så det var också mitt sätt att återerövra familjelivet efter att Ulf gick bort.

-Så det var lite sådana grejer också som drev mig att ta itu med det. Jag kände att annars är det en risk att jag också blir sittande och inte gör så mycket, för jag har inte med mig så mycket friluftsliv eller den typen av kunskaper från mitt barndomshem.

Charina med sonen på Blomsterstigen i Storlien. Foto från bloggen.
Charina med sonen på Blomsterstigen i Storlien. Foto från bloggen.

Powered by Labrador CMS