Premiärdansare på Hasselmons dansbana var Björn, Jens, Fredrik och Fredrik med sina ”respektive”.
Premiärdansare på Hasselmons dansbana var Björn, Jens, Fredrik och Fredrik med sina ”respektive”.

Björn byggde dansbana i Stugun – invigdes i helgen

STUGUN (JT) Björn Södergren har alltid drömt om att få bygga en dansbana. Nu är den byggd! Invigningen av Hasselmons dansbana i Stugun ägde rum 17 juli, precis det datum byggherren aviserade redan för ett år sedan.

Publicerad Senast uppdaterad

Det var samtidigt en födelsedagsfest, Björn fyllde 60 år tidigare i samma vecka.

Till saken hör, i någon mån, att Björn bor i Östergötland men han tillbringade barndomens alla sommarlov hos farmor Greta på Segnäset. Stugun har alltid betytt mycket för honom, det har blivit många fiskeresor och han är en trogen medarbetare i Stugukrönikan, precis som hans far var, alltså Stig Södergren.

För fyra år sedan blev han plötsligt fastighetsägare. Björn och sonen Viktor färdades gamla kända stuguvägar  när de såg en skylt med texten ”Till salu”. De stannade, gick ett varv på tomten och kikade in genom fönstret till huset som stått obebott i årtionden. De tittade på varandra, nickade, och ringde det telefonnummer som fanns på skylten. Inom kort var far och son Södergren fastighetsägare, och det ganska nära Segnäset.

Huset var inte i bästa skick. Det fanns vatten indraget men Björn insåg snart att det skulle kosta mer än vad han gav för hela fastigheten att få det i skick så han lät plugga igen och kapa alla rör. Istället byggde han ett utedass med bastu och en lekstuga i två våningar för barnbarnen. Allt i samma byggnad.

Sedan var det dags för dansbanan! Grunden lades för ett år sedan och med hjälp av vännerna Jens Fladvad, Fredrik Sahlin (Salla) och Fredrik Södergen har anläggningen växt fram. Och nu var det alltså dags för invigning. Den förrättades av Kjärstin Södergren som innan bandklippningen meddelade:

– Jag är otroligt nervös, jag tror att jag går hem...

– Det är första och sista gången jag klipper band men jag tror att jag bad om det själv…

Lina Sahlin inledde festligheterna med en trumpetfanfar och inom kort var det dags för Erik med vänner (alltså grabbarna grus) att spela upp till dans!

På frågan, ”varför bygger man en dansbana” svarade Björn:

– Jag är en södergrenare, det är väl svar nog…

– Den dagen jag inte längre bygger kojor och har olika projekt i gång- då är jag gammal.

Dansbanan, närmare 70 kvadratmeter stor, ska användas.

– Det är fritt fram att komma och dansa även när jag inte är här…

Tanken är att Björn ska tillbringa allt mer tid på Hasselmon, inte bara någon vecka i taget. Projekten som väntar är många.

– Ett hus blir aldrig färdigt och Rom byggdes inte på en dag, det finns att göra. Och så ska det vara!

”Faster” Kjärstin Södergren, övervakad av Björn, hade det kämpigt, det måste ha varit ståltråd i bandet...
”Faster” Kjärstin Södergren, övervakad av Björn, hade det kämpigt, det måste ha varit ståltråd i bandet...

Powered by Labrador CMS