Alexander Andersson med en björnhona på 47 kilo. – Ikväll lär det bli en whisky, säger Alexander som ska göra korv av en del av köttet, en del ska jaktlaget få.
Alexander Andersson med en björnhona på 47 kilo. – Ikväll lär det bli en whisky, säger Alexander som ska göra korv av en del av köttet, en del ska jaktlaget få.

Årets björnjakt har startat – många björnar sköts första helgen

STRÖMSUND (JT) I lördags började årets björnjakt. I länet sköts det totalt 44 björnar de första två dagarna, varav 16 var i Strömsunds, av Länsstyrelsen tilldelade, tre jaktområden. I Risselås och Lit har Länsstyrelsen satt upp besiktningsstationer för märkning och provtagning.

Publicerad Senast uppdaterad

Naturbevakarna och rovdjursbesiktarna Dan Persson, Håkan Berglund och Claes-Göran Jönsson befann sig på plats i Risselås jaktlags älgslakteri strax utanför centrala Strömsund, där en av två provisoriska besiktningsstationer, den andra finns i Lit, har satts upp.

Fältassistenten Niklas Persson som just har avslutat besiktningsutbildningen fick under helgen praktisk träning för att bli en fullfjädrad rovdjursbesiktare. Stämningen är hjärtlig kollegorna emellan och det är högt i tak när exempelvis björntarmar ska inspekteras för parasiter.

– Det är extra lång utbildningstid på just det där, skämtar Niklas Persson om den tämligen skitiga arbetsuppgiften.

– Titt nu, du ska få göra det här extra mycket, retas Håkan Berglund.

Naturbevakarna räknar med att björnjakten kommer att hålla på ända fram till den sista jaktdagen, 15 oktober, i och med att årets tilldelning i Jämtlands län totalt är 200 björnar – en unik siffra. Innan jakten satte igång bestod björnstammen i Jämtland av 1044 björnar, en stadig ökning. Den stora tilldelningen kräver också att besiktningsarbetet, som tidigare har krävt att rovdjursbesiktarna tagit sig ut till varje fälld björn, ska effektiviseras. Uppgifterna om de fällda björnarna förs in direkt i ett datasystem, Rovbase, som är öppet för allmänheten.

– Björnjakten är väldigt ifrågasatt. Vi vill se att det går rätt till och visa att jakten är seriös, säger Håkan Berglund om besiktningen.

– Det är statens vilt. Skytten får bevis för lovlig jakt, lägger Dan Persson till.

Rovdjurstelefonen ringer. Ännu en björn har fällts, skytten är på ingång. Första jaktdagen är en lördag, vädret är fint, björnarna är många. Naturbevakarna räknar med att det skjuts extra många just den första helgen, sen brukar det lugna ner sig lite.

Besiktaren Claes-Göran Jönsson tycker om besiktningstiden.

– Det är trivsamt och stämningen är positiv. De som har fällt björnarna är nöjda. Det är en social tid i ett jobb som annars är ganska ensamt, säger Claes-Göran.

Nu kommer just en sådan nöjd jägare till slakteriet. Kim Grip har skjutit sin första björn, en hane på totalt 131 kilo som fälldes i Lidsjöberg.

Mattias Bergmark från Nolsjö med sin hund Bringe, sköt sin andra björn på jaktens första dag. En hane med en passad vikt på 79 kilo fälldes med ett bogskott i Svaningen där Mattias var gästjägare. – Björnar är fascinerande djur, säger Mattias.
Mattias Bergmark från Nolsjö med sin hund Bringe, sköt sin andra björn på jaktens första dag. En hane med en passad vikt på 79 kilo fälldes med ett bogskott i Svaningen där Mattias var gästjägare. – Björnar är fascinerande djur, säger Mattias.

– De flesta björnarna som fälls brukar ligga på runt 80 till 100 kilo, menar Håkan Berglund och tillägger:

– De större björnarna är ofta lite smartare och svårare att överlista.

Dan Persson tar på sig handskarna. Bland annat ska tänder plockas ut för åldersbestämning, hårstrån ska ryckas av för forskning om blyförekomst, blod ska dras för undersökning av smittor, hudremsor ska användas till genetiska analyser. Allt skickas till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Ta någon god öl till mig, säger Kim till jaktkamraterna.

Ikväll ska det firas.

– Men nu blir det mat, det har varit dåligt med det idag, säger Kim och lastar bytet på släpvagnen.

Nästa björn till rakning. Det är en hona på 47 kilo passad vikt, alltså med inälvorna uttagna. Alexander Andersson, gästjägare i Gåxsjö men hemmahörande i Härnösand, sköt under lördagsförmiddagen sin sjätte björn.

– Det är otroligt häftigt, en mäktig upplevelse, säger Alexander som säger att det tog två, tre timmar att nå björnen efter en timmes spårning på grund av att det var långt att gå i oländig terräng. Han började med björnjakt på grund av ett stort intresse.

– Spänningen med björnjakten är inte jämförbar med något annat, säger han.

Av köttet brukar han göra ölkorv, salami och grillkorv.

Med sig har Alexander jaktledaren Ulf Moe som har jagat i 18 år, men han har aldrig skjutit en björn själv.

– Jag jagar inte björn på grund av att jag inte har intresset för det, men i år kände vi att vi måste göra en insats för de har blivit så många, säger Ulf, vars jaktlag gick ihop med tre andra just för årets björnjakt, och tillägger:

– Det är en toppredator som börjar bli oskygg och gå in i byarna. Förr eller senare skulle det hända olyckor om beståndet inte skulle kontrolleras.

Ulf är noga med att poängtera att han tycker att de är vackra djur, björnarna. För honom är jakten ett sätt att leva, att vistas i skogen, att få bra mat. När han inte jagar tycker han om att vara ute i naturen för att titta på de vilda djuren.

– Genom jakten får jag respekt och vördnad för vilda djur, säger han.

Besiktaren Dan Persson har till uppgift att söka efter parasiter i den här björnen. Han sprätter upp tarmarna och hittar ett fynd. En tre decimeter lång spolmask. Till och med de mest hårdhudade i gruppen blir ändå lite äcklade av att se hur masken ringlar sig bland inälvorna. Men för forskarna är detta högintressant.

– Vad man vet förekommer de här parasiterna bara här runt Vattudalen. Forskarna är förbryllade, berättar Claes-Göran Jönsson.

Nästa jaktlag som anländer till besiktningsstationen kommer från Svaningen, och även där är det en gästjägare, Mattias Bergmark från Nolsjö, som har skjutit en hane med ett bogskott. Mattias gissade nära, 80 kilo, björnen väger 79 kilo i passad vikt. Björnen stod risigt till, bokstavligen, inne på en granplantering med mycket björkris, länge såg Mattias bara huvudet på björnen, trots att han gick in på tio meter.

– Jag sköt min första björn i fjol, så jag tänkte ge den här till min kompis, men jag hann längre ner och fick till slut skjutläge, berättar han och tillägger:

– De är fascinerande djur, lite luriga, att lyckas överlista en björn är inte alltid lätt.

Vilka risker utsätter man sig för som jägare när man kommer så pass nära björnen? Mattias menar att så länge björnen är oskadad gör den mest skenattacker.

Lars-Erik Sörqvist, jaktledare i Svaningen, längst upp till vänster, bär på en unik björnhistoria Mattias Bergmark längst ner till vänster som sköt björnhanen som ligger på släpvagnen.
Lars-Erik Sörqvist, jaktledare i Svaningen, längst upp till vänster, bär på en unik björnhistoria Mattias Bergmark längst ner till vänster som sköt björnhanen som ligger på släpvagnen.

– Det är fullt fokus på björnen, man får vara observant, se till att den är själv, se till att man vet var hunden är och få till ett bra skott.

För att hunden Bringe inte skulle riskera att få bitskador sköt Mattias två bogskott för att försäkra sig om att björnen skulle fällas snabbt.

Jaktledaren Lars-Erik Sörqvist, som följt med Mattias till Risselås idag, berättar att man i år var 32 personer som jagade i Svaningen eftersom jaktlaget bjöd in 14 gäster.

– Det är jätteroligt, vi har gäster från Norge med otroligt duktiga hundar, säger Lars- Erik.

Han ser ofta björn i Svaningen och har en björnhistoria som han är ganska ensam om. Under älgjakten 1997 råkade han gå rakt på en björn. Han hade inte sett björnen som också blev överraskad och gick till attack.

– Den hade för avsikt att skada. Den hoppade på mig, slog mig och rev mig, berättar Lars-Erik och tillägger:

– Man slåss för sitt liv, adrenalinet är så högt att smärtan kommer först efteråt.

Lars-Eriks hund kom till undsättning.

– Hunden flög på björnen så att den släppte mig, och så började de två slåss i stället, berättar han.

Björnen flydde till slut med hunden hack i häl, men inte förrän Lars-Erik hörde jaktkamraternas röster slappnade han av. Ärr efter bitskadorna har han gott om, men har inte blivit rädd efter händelsen, utan har fällt tre björnar och fotar dem gärna annars när tillfälle ges i skogen.

I Jämtlands län sköts årets första björn, en hane med en helvikt på 43 kilo klockan 06.30 på lördagens morgon i Rätan i Bergs kommun. Den allra lättaste björnen som sköts i länet helgen var en hona med en helvikt på 36 kilo. Den tyngsta i länet var en hane med en slaktvikt på 190 kilo och sköts strax väster om Lidsjöberg i Strömsunds kommun. I Strömsunds tre jaktområden sköts det totalt 16 björnar de två första jaktdagarna. I område 1 som innefattar bland annat Frostviken sköts det en björn, här får totalt 30 björnar skjutas. I område 2 som innefattar bland annat Svaningen och Hotagen sköts det två björnar, här får det sammanlagt skjutas 30 björnar. I område 4 som innefattar bland annat Norråker, Strömsund sköts det 14 björnar, här får det sammanlagt skjutas 34 björnar.

Dan Persson menar att eftersom björnar är mer svårjagade i det norra området, och eftersom Länsstyrelsen absolut vill att hela tilldelningen skjuts, kan man placera om tilldelningen områdena emellan, för att hinna skjuta alla 200 björnar.

Ett plus med den stora tilldelningen är att fler älgjägare kanske kommer att hinna få en chans att jaga björn.

– Tidigare har björnkvoten redan fyllts innan älgjakten ens hunnit komma i gång. Men eftersom jag tror att det kommer att ta hela jaktperioden innan man hunnit skjuta alla björnar, kan nog älgjägare få sig en chans, säger Dan Persson, som själv jagar, och tillägger:

– Det är en extra krydda i år.

Dan Persson, rovdjursbesiktare på Länsstyrelsen, drar ut två tänder från varje björn. Proverna skickas in för åldersbestämning.
Dan Persson, rovdjursbesiktare på Länsstyrelsen, drar ut två tänder från varje björn. Proverna skickas in för åldersbestämning.

Powered by Labrador CMS