Det är svårt för björnjägarna att bli av med köttet från skjutna björnar. Många tvingas gräva ned köttet (Arkivbild).
Inga uppköpare av björnkött i år – jägare tvingas gräva ned köttet
STRÖMSUND (JT) Pandemirestriktioner, fördubblad tilldelning på licensjakt samt avtagande efterfrågan på björnkött har gjort en redan tungrodd försäljning ännu trögare, för att inte säga stillastående. I Strömsund har uppköparna inte tagit emot björnkött i år.
Årets fördubblade tilldelning av jaktlicensen på björn har, i kombination med pandemin, gjort att björnkött inte har gått att sälja. Varken för jägare eller uppköpare. Det finns jägare som har känt sig tvungna att gräva ner köttet från de fällda björnarna.
Nils-Arne Nilsén, slaktare i Renålandet, brukar vanligen köpa in ett 30-tal björnar från jägare per år, men detta år har han inte kunnat ta emot något björnkött då han ännu inte hade lyckats sälja björnköttet från 2020.
– Det är givetvis inte enkelt, som med allt annat under pandemin. Restaurangerna har inte köpt in och avskjutningarna har ju ökat med det dubbla. Det var inte tvärenkelt att bli kvitt det förut och nu är det plötsligt dubbelt så mycket på marknaden. Jag kan inte köpa in mer, jag måste ju bli kvitt det jag har i frysen, säger Nils-Arne.
Jämtlands Tidning Digital 1 mån
55 kr
Köp nu
24 timmar digitalt för 15 kr.
15 kr
Köp nu