Det är svårt för björnjägarna att bli av med köttet från skjutna björnar. Många tvingas gräva ned köttet (Arkivbild).
Det är svårt för björnjägarna att bli av med köttet från skjutna björnar. Många tvingas gräva ned köttet (Arkivbild).

Inga uppköpare av björnkött i år – jägare tvingas gräva ned köttet

STRÖMSUND (JT) Pandemirestriktioner, fördubblad tilldelning på licensjakt samt avtagande efterfrågan på björnkött har gjort en redan tungrodd försäljning ännu trögare, för att inte säga stillastående. I Strömsund har uppköparna inte tagit emot björnkött i år.

Publicerad

Årets fördubblade tilldelning av jaktlicensen på björn har, i kombination med pandemin, gjort att björnkött inte har gått att sälja. Varken för jägare eller uppköpare. Det finns jägare som har känt sig tvungna att gräva ner köttet från de fällda björnarna.

Nils-Arne Nilsén, slaktare i Renålandet, brukar vanligen köpa in ett 30-tal björnar från jägare per år, men detta år har han inte kunnat ta emot något björnkött då han ännu inte hade lyckats sälja björnköttet från 2020.

– Det är givetvis inte enkelt, som med allt annat under pandemin. Restaurangerna har inte köpt in och avskjutningarna har ju ökat med det dubbla. Det var inte tvärenkelt att bli kvitt det förut och nu är det plötsligt dubbelt så mycket på marknaden. Jag kan inte köpa in mer, jag måste ju bli kvitt det jag har i frysen, säger Nils-Arne.

Nils-Arne säljer vanligtvis till både privatpersoner, restauranger och korvtillverkare. Björnköttbranschen är tungrodd nog som det är på grund av ett strikt regelverk. Med ett överskott på kött och stängda restauranger blir det ännu svårare.

– Ingen har kunnat sälja någon korv, och andelen människor som äter björnkött blir inte fler direkt. Det är många perspektiv som påverkar marknaden. Till Norge får vi inte sälja överhuvudtaget eftersom de inte tillhör EU, menar Nils-Arne.

I Nagasjökälen har uppköparen Ulf Eliasson fått förfrågningar från björnjägare trots att han egentligen har lagt ner sitt slakteri. Tidigare har han sålt björnkött till ett företag som tillverkar konserver som har sålts på flygplatser och turistorter globalt.

– Tidigare har jag alltid sålt alla björnar jag köpt upp, det brukade vara ett 20-tal om året, men förra året fick jag kvar björnkött. Sen pandemin går det inte att sälja. Det är inga som har rest och restaurangerna köper inte in, säger Ulf Eliasson och fortsätter:

– Vad jag vet är det ingen annan i Sverige som köper in björn, för det är så krångligt med alla intyg och bestämmelser, så det är många som inte vill hålla på med det. Det är bättre att säga ifrån sig i stället för att anställa någon som ska sköta pappersarbetet.

Ulf menar att det mer har varit en service att köpa in björnkött, än en förtjänst.

– Vi hjälper jägarna att bli av med det, säger han.

Ulf förstår om jägare gräver ner köttet eftersom alternativen börjar sina.

– Vad ska de göra om de inte vill äta det själva?

Men han tillägger att det inte är något fel på björnkött.

– Man är inte van att äta björn i Sverige. Det är annorlunda i Baltikum, Finland och Ryssland. Här finns inte den traditionen, säger Ulf.

Han tror inte heller att problemet kommer att upphöra inom en snar framtid.

– Med en björnstam som bara växer och växer kommer det här problemet att fortsätta framöver. Det hjälper inte att dubbla tilldelningen. Ett annat problem är också att det finns en tendens att en del björnar har trikiner. I Baltikum har 50 procent av björnarna trikiner. Vi får se om det ökar i Sverige också, säger Ulf.

Men problemen är mångbottnade som Ulf ser det.

– Med så många björnar i markerna blir det mindre mat för dem, de ger sig in i byarna och vissa ger sig på älgar och älgkalvar. I vissa områden finns det knappt någon älg kvar. Det har jag sett som köper älghudar i hela Jämtland och Västernorrland. Ett par tre jaktlag har berättat att det inte finns några kalvar kvar, för dem har björnarna ätit upp. Det märks, säger Ulf.

Att skjuta björn fast man inte vill ha köttet behöver inte alls innebära att man skjuter björn för nöjes skull tror Ulf.

– Det är inte för nöjes skull, utan man offrar tid på att skjuta bort björnarna eftersom de tar bort älgarna, säger han.

I fjol såg Ulf 17 björnar, som han uppfattade var olika individer, på en tre mil lång sträcka mellan Rossön och E45, veckan efter att jakten var avlyst.

– Det är så fruktansvärt med björn. Folk är ju rädda att gå i skogen och det är inte roligt. De törs ju inte plocka bär, det hör man ju på folk, menar han och ser hellre fri avskjutning under en begränsad tid, tycker Ulf.

Licensjakten på björn har blivit avlyst i tre områden i Jämtlands län. Det har hittills skjutits 123 björnar av de tilldelade 200. Innan jakten startade fanns det 1044 björnar i Jämtlands län.

Powered by Labrador CMS