Fredrik Myhr är björnjägare i området runt Valsjöbyn, där han på lördag ger sig ut för att jaga björn tillsammans med några kamrater. Foto: privat
Fredrik Myhr är björnjägare i området runt Valsjöbyn, där han på lördag ger sig ut för att jaga björn tillsammans med några kamrater. Foto: privat

På lördag börjar björnjakten, i år med rekordtilldelning

LÄNET (JT) I helgen går startskottet för årets björnjakt i länet. I år har Länsstyrelsen beslutat om rekordtilldelning när 200 björnar får fällas i Jämtland. Tidigare år har det handlat om drygt 100 björnar. Nytt för i år är också att Länsstyrelsen delat in länet i åtta olika jaktområden med olika tilldelning av antal björnar.

Publicerad Senast uppdaterad

Den senaste spillningsinventeringen för björn i Jämtlands län visar på en ökning av björnstammen. I Jämtland finns enligt inventeringen 1 044 björnar och nu ska stammen under jakten minska med 200 individer.

Fredrik Myhr är björnjägare som också driver jaktföretaget Exclusive Adventure. Han jagar björn i Valsjöbyn, på delar av ett område som tilldelats 30 björnar i årets jakt.

– Det har aldrig varit en liknande tilldelning tidigare, som mest förut har varit 110 björnar. När det gäller det område där jag jagar nära renbetesland så är det inte min uppfattning att björnstammen vuxit. På mina marker upplever jag inte att det är jättemycket björn. I västra Jämtland har det fällts björn under skyddsjakten på våren och den har redan tagit bort flera produktiva individer, säger han.

Få tillgång till exklusivt material på Jamtlandstidning.se

Tack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Vi har bytt leverantör.

Därför ber vi dig som redan är prenumerant att logga in på nytt genom att välja Glömt lösenord och följa anvisningarna.

Sedan kan du fortsätta att läsa som vanligt.

Behöver du hjälp att logga in? Har du frågor? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

063-145832

[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 4 mån

99 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Digital 12 mån

500 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Papper + Digital 12 mån

800 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

50 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Papper + Digital 1 mån

80 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS