“Vingarna är 79 meter långa och det ska ligga två bitar nedanför som är ungefär 10 meter långa”, säger Lars Bryngelsson, vd för OX2 TCM, om olyckan i Björkvattnet. FOTO: Pressbild.
“Vingarna är 79 meter långa och det ska ligga två bitar nedanför som är ungefär 10 meter långa”, säger Lars Bryngelsson, vd för OX2 TCM, om olyckan i Björkvattnet. FOTO: Pressbild.

Senaste nytt från vindkraftsolyckan i Björkvattnet – delar på tio meter lossnade

BJÖRKVATTNET (JT): Vindkraftsolyckan i Björkvattnet utreds just nu för fullt. Två delar lossnade från vingen på ett av verken. Dessa var cirka tio meter långa vardera.

Publicerad

– Vi ser väldigt allvarligt på att en sådan här sak händer, säger Lars Bryngelsson, vd för OX2 TCM, som sköter driften av vindkraftparken.

Mycket tyder i dagsläget på att olyckan inträffade vid 21.20-tiden på tisdagskvällen. Byborna i Fullsjön säger sig vid den tidpunkten ha hört en explosion från vindkraftparken.

– Men vi har inte hittat några indikationer på en explosion i samband med olyckan. Däremot kan det ju uppstå ett sådant ljud när bitarna landar på marken, säger Lars Bryngelsson till Jämtlands Tidning.

Redan på onsdagsmorgonen inledde bolaget en utredning om vad som kan ha orsakat olyckan. I väntan på att den ska bli klar (det kommer att ta veckor) så har bolaget valt att stoppa fem turbiner som kommer från samma tillverknings-batch

– Det är en säkerhetsåtgärd. Vi har dock inte hittat något som tyder på att det handlar om ett seriefel. Vi har också inrättat ett säkerhetsavstånd på 250 meter från den skadade turbinen, berättar Lars Bryngelsson.

Finns det anledning att vara orolig om man bor i närheten?

– Nej, just nu har vi som sagt inga indikationer på att det skulle vara ett seriefel. Men vill ändå att folk håller sig 250 meter bort.

Hur stora var bitarna som lossnade?

– Det är lite svårt att säga. Vingarna är 79 meter långa och det ska ligga två bitar nedanför som är ungefär 10 meter långa.

Hur dyrt blir det att laga vindkraftverket?

– Det vet jag faktiskt inte. Först får den här utredningen visa som har hänt, sedan får vi ta tag i det. Klart är i alla fall att bladet kommer att behöva bytas ut. Sedan får vi titta på om det är något annat som har skadats.

Hur allvarligt ser ni på en sådan här olycka?

– Vi ser väldigt allvarligt på att en sådan här sak händer. Det är också därför vi så snabbt som möjligt ska utreda vad som ligger bakom det här. Det är väldigt olyckligt.

Powered by Labrador CMS