Det gamla kioskhuset såldes till ett privat bostadsbolag hösten 2018, men står nu och förfaller.
Det gamla kioskhuset såldes till ett privat bostadsbolag hösten 2018, men står nu och förfaller.

Förfallet i Bispgården irriterar fastighetsägare: “Skulle vara bättre att riva husen”

BISPGÅRDEN (JT) JT har berättat om det gamla kioskhuset i Bispgården som står och förfaller. Det irriterar även andra fastighetsägare.

Publicerad

– Att vissa fastighetsägare väljer att spika igen fönster och dörrar och kallställa husen är såklart negativt såväl för fastighetsägare och invånare, säger Patrik Jonsson, vd för Sundsvalls Bostäder, som genom ett dotterbolag äger flertalet fastigheter i Bispgården.

Jämtlands Tidning har i ett tidigare reportage berättat om Bispgårdens utmaning med många tomma fastigheter. Det gäller såväl lägenheter som affärslokaler.

Kioskhuset såldes hösten 2018 till ett bostadsbolag i Härnösand, NSI Invest – Från början fanns det ett förslag på att riva kioskhuset men det var ett starkt tryck från medborgarna att vilja ha kvar det, berättar Mikael Westin (C), kommunalråd.

NSI Invest hade från början planer på att renovera upp fastigheten men så har inte blivit fallet. Istället har huset fått stå tomt samtidigt som skadegörelse har fått bolaget att bräda upp både dörrar och fönster på baksidan.

Det irriterar både bybor och andra fastighetsägare.

– Det blir ju väldigt tråkig miljö för boende att se på. Det skulle faktiskt var bättre att riva husen om de är i så dåligt skick, fast det lär inte hända eftersom rivningskostnaderna är höga och tomtens värde är försumbar, säger Patrik Jonsson, vd för Sundsvalls Bostäder, ett bolag som själv kämpar med att fylla sina fastigheter.

De har i dag 21 lägenheter lediga.

– Det är mycket svårt att veta vad som ska locka folk till landsbygden. Primärt så måste det ju finnas en sysselsättning på orten så det är väl den största utmaningen. Har man sedan löst sysselsättningsfrågan så ligger det såklart nära till hands att köpa ett hus eftersom priserna på orten är cirka en femtedel del av priset jämfört med till exempel Sundsvall.

Mikael Westin håller med Patrik Jonsson när det gäller behandlingen av kioskhuset.

– Ja, det är klart att det ser ju inte bra ut. Vi hade förhoppningar om att det skulle renoveras upp men vi får se vad som händer där.

Något som däremot är på gång är en lokal utvecklingsplan för Bispgården.

– Vi kommer att titta på framtiden för alla tre kommundelar, och då ingår det även att ta tag i bitarna som gäller tomma fastigheter, säger Mikael Westin.

Ragunda kommun sålde av en hel del av sitt fastighetsbestånd i början av 2010-talet men kommer att behöva fortsätta det arbetet.

– Vi har ett för stort bestånd med tanke på ekonomin. Det är väldigt eftersatt i alla kommundelar, och har så varit sedan fastigheterna byggdes. Där prioriterar vi skolan, vården och omsorgen men sedan kommer vi också att behöva sälja av fastigheter, säger Mikael Westin.

Jämtlands Tidning har sökt företrädarna för NSI Invest i Härnösand utan resultat.

På baksidan har fastighetsägaren brädat upp både dörrar och fönster.
På baksidan har fastighetsägaren brädat upp både dörrar och fönster.

Powered by Labrador CMS