RAGUNDA

En kvinna omkom i en drunkningsolycka här vid Geråbadet utanför Bispgården. Då fick sonen dödsbeskedet via telefon. “Otrevligt och hjärtlöst. Det är svårt att förstå faktiskt”, säger sonen om polisens samtal. FOTO: Urban Sundin.
En kvinna omkom i en drunkningsolycka här vid Geråbadet utanför Bispgården. Då fick sonen dödsbeskedet via telefon. “Otrevligt och hjärtlöst. Det är svårt att förstå faktiskt”, säger sonen om polisens samtal. FOTO: Urban Sundin.

Sonen kritisk mot polisen efter drunkningsolycka: "De lämnade dödsbeskedet på telefon"

BISPGÅRDEN (JT) Han förlorade sin mamma i drunkningsolyckan i Bispgården. Nu rasar han mot polisens agerande efteråt.

Publicerad Senast uppdaterad

– Att få dödsbeskedet över telefon på det sättet. Det är rejält hjärtlöst och rent ut sagt pinsamt, säger sonen.

Det var vid 21-tiden på fredagskvällen som badgäster vid utomhusbadet Geråbadet, strax utanför Bispgården, larmade SOS. Kvinnan blev uppdragen ur vattnet men hennes liv gick inte att rädda.

I samband med räddningsaktionen fick kvinnans son, som bor på en annan ort i Sverige, ett samtal på telefon.

– Det var polisen som ringde från morsans sambos telefon och berättade att mamma var död. “Hon ligger och flyter ute i vattnet, hon är död” sa polisen jag pratade med, berättar sonen för Jämtlands Tidning.

Beskedet levererades på ett sånt sätt att han hade svårt att tro att det var från polisen.

– Jag var tvungen att fråga om det var ett skämt. Det var så satans otrevligt det sätt som polisen gav beskedet. Det kändes sjukt oseriöst, säger sonen.

Till slut bad han att få prata med sin mammas sambo.

– Då var ju han ledsen och berättade vad som hade hänt. Hon hade fått något krampanfall ute i vattnet.

Lite senare på natten så ringde det på hemma i sonens lägenhet.

– Då är det två poliser som knackar på och berättar att mamma är död. När jag då förklarade att det hade jag redan fått veta via telefon så bad de så mycket om ursäkt. Så skulle det ju inte gå till, berättar sonen.

Hur skulle du beskriva telefonsamtalet som du fick?

– Otrevligt och hjärtlöst. Det är svårt att förstå faktiskt. Polisen sa inte ens var olyckan hade inträffat. Samtalet började med att jag fick reda på att hon ligger och flyter ute i vattnet och är död. Ja men hur vet ni att hon är död då? Alltså, det var så fruktansvärt oseriöst.

Jämtlands Tidning har varit i kontakt med polisen i Jämtland, som har en annan bild av det som har skett. Enligt polisen ringde sambon upp sonen i Umeå och polisen fick sedan prata med sonen. Men man säger att inget dödsbud lämnades.

– Polisen i fråga trodde att samtalet gällde hur sambon skulle få skjuts därifrån. Men när han fick klart för sig att det var den anhörige så meddelade han att han inte kunde lämna något besked över telefon, säger Urban Isberg, kommunikatör vid Jämtlandspolisen.

Men han säger ju att personen presenterade sig som polis och gav ett dödsbesked?

– Vi har all respekt för det han går igenom och det här är förstås oerhört känsligt. Men utifrån vår dokumentation finns inget som styrker att ett sådant besked har lämnats. Jag ifrågasätter sätter inte att han får det beskedet, men har inte fått det från en polis. Alla dödsbesked ska lämnas personligen och det gjordes också senare på natten.

Powered by Labrador CMS