Länsstyrelsen svarar på anklagelserna om maktmissbruk: “Har en lagstiftning att följa”

ÖSTERSUND (JT) Länsstyrelsen slår tillbaka mot anklagelserna om förföljelse av Hanz Johansson.

Publicerad

– Vi vill ha en levande landsbygd med djur. Men vi är samtidigt satta att se till att djurskyddslagen efterföljs, säger Marina Wallén Mattsson, enhetschef på djur- och miljöenheten.

Det är också Marina Wallén Mattsson som har svarat på Hanz Johanssons senaste brev, där han går in på hur hans psykiska hälsa har påverkats negativt av alla återkommande inspektioner.

– Jag förstår att han upplever det som jobbigt. Det har blivit många kontroller och normalt gör vi inte så här många. Men här handlar det om uppföljningar efter påvisade brister. Alla kontroller vi gör är riskbaserade. Är det så att det bristerna inte har åtgärdats så blir det också uppföljningar. Men är det ok så gör vi inga fler kontroller på ganska många år om vi inte skulle få in en anmälan, säger Marina Wallén Mattsson.

Vad jag förstår vinner hans kaniner en hel del priser på utställningar där domaren kollar på saker som kondition och pälsens täthet. Hans menar att det inte skulle vara möjligt om han vanskötte sina kaniner?

– Vi har inte någon synpunkt på att de skulle vara dåligt skötta, och inte heller att de saknar mat eller vatten. Däremot har vi anmärkt på saker som att vattnet har varit fruset, eller att det har saknats en förhöjning att sitta på för kaninerna. Vi har en lagstiftning att följa som reglerar hur det ska se ut.

Efter år upprepade brister – varför har ni inte beslutat om djurförbud i stället för de här upprepade inspektionerna?

– Det kan man tycka. Men djurförbud är ett ganska stort ingrepp i en människas liv, och då vill man verkligen vara säker på att det är rätt beslut. Det är också ett beslut som står sig sen. Nu skedde en prövning för djurförbud som avslogs. Det stor dock också i Länsstyrelsens ställningstagande att man kan ta upp det här ärendet om det fortsätter.

Han upplever också att det hela tiden är samma handläggare som gör inspektionerna. Kan det bli ett problem?

– Det kan väl upplevas så för den enskilde. I det här fallet har det alltid åkt två handläggare. Sedan har det varit en handläggare som har varit där väldigt många gånger, men det ligger framför allt några år tillbaka i tiden. På slutet har det varit en större variation. Beslutet om omhändertagandet 2017 var den här handläggaren inte inblandad i till exempel. Det sköttes av länsveterinären och juristen. Jag ska också säga att vi har haft personalbrist, vilket kan göra att det oftare blir samma handläggare som åker.

Powered by Labrador CMS