Kaninuppfödaren Hanz Johansson anklagar Länsstyrelsen för maktmissbruk efter tio års tid av upprepade inspektioner.
Kaninuppfödaren Hanz Johansson anklagar Länsstyrelsen för maktmissbruk efter tio års tid av upprepade inspektioner.

Kaninuppfödare anklagar Länsstyrelsen för maktmissbruk: “En häxjakt under tio års tid”. Vägrar betala 290 000 kr i avgifter

BISPGÅRDEN (JT) Hanz Johansson föder upp prisbelönta avels- och utställningskaniner i Bispgården. Nu överväger han att lägga av. Orsaken är vad han beskriver som ett maktmissbruk från Länsstyrelsens djurskyddshandläggare.

Publicerad Senast uppdaterad

– Det har varit en häxjakt i tio års tid. De hittar hela tiden nya saker att anmärka på. Min fråga är hur kan jag vinna alla priser om kaninerna inte mår bra och är i god form.

Hanz Johansson har idag (inräknat alla nya ungar) mellan 150 och 200 kaniner hemma på gården i Österede.

– Jag jobbar inom vården men det här är min stora hobby. Det är det som ger mig energi att klara av mitt civila jobb.

Numera beskriver han det i stället som att hobbyn tar energi. Orsaken är alla inspektioner från djurskyddet på Länsstyrelsen.

– 95 procent av alla inspektioner görs också av en och samma djurskyddshandläggare. Det här är en person som helt tydligt har något personligt emot mig, säger han

Hanz Johansson har fått en rad anmärkningar genom åren. Det har handlat om allt ifrån storleken på burarna eller dess utformning till bristande tillgång på mat och vatten.

– Men de har aldrig någonsin hittat några sjuka djur. Det säger sig också självt eftersom det är utställningskaniner. Kaniner som måste vara i god fysisk form för att jag överhuvudtaget ska ha chans att vinna några priser.

Hur förklarar du alla anmärkningar då? Det här med bristande tillgång på vatten till exempel?

– Jag har vattnat tre gånger per dag i 43 års tid. Det är rent skitsnack att det skulle vara brist på vatten. Men här har det som exempel gjorts inspektioner sent på kvällen en vinter och så har vattnet frusit för att kaninerna inte velat dricka upp det sista. Då åker jag på det.

I slutet av februari år 2017 dök polisen upp på Hanz Johanssons gård. De öppnade burarna och omhändertog ett 90-tal kaniner som Länsstyrelsen ansåg hade misskötts. Det frusna dricksvatten var en stor faktor bakom omhändertagandet, samt bristen på hö.

– Men det där med brist på hö är också struntprat. Det är ingen brist på mat för mina kaniner. Däremot kan det ha varit lite kvar när inspektionen har gjorts. Det är också så att man måste begränsa mängden mat, precis som man gör med hundar och katter. Annars blir det fetma och magproblem.

Hanz Johansson återkommer till sina vinster på utställningarna.

– Mina kaniner har vunnit ett flertal priser efter en bedömning där domaren tittar på saker som kondition, vård och pälsens täthet. Hur är det möjligt om kaninerna samtidigt lider av brist på hö och vatten?

Händelsen 2017 kommer att bli en rättssak, eftersom Hanz Johansson vägrar att betala kostnaden för omhändertagandet på 290 000 kronor.

Nu i januari i år blev han också prövad för djurförbud. Det ärendet avslog Länsstyrelsen utan vidare åtgärd.

I beslutet konstateras visserligen alla de brister som Länsstyrelsen och Ragunda kommun påtalat under alla år. Men bristerna vid den senaste inspektionen bedöms vara “ett fåtal” och “inga som medför lidande eller en konkret risk för lidande eller försämringar i övrigt av kaninernas välfärd”.

Efter det beslutet trodde Hanz Johansson att inspektionerna skulle avta, men de har fortsatt.

– Det är samma djurskyddshandläggare som kommer. Psykiskt har det här påverkat mig oerhört mycket. Det är en ständig oro jag går runt med. Den här personen tittar aldrig på helheten utan försöker hela tiden hitta små saker att anmärka på, säger Hanz Johansson.

Powered by Labrador CMS