Bo Axelsson driver bärplockarföretaget Blommor och Bär, han konstaterar att fler plockare smittats.
Bo Axelsson driver bärplockarföretaget Blommor och Bär, han konstaterar att fler plockare smittats.

Flera utbrott av Covid19 bland thailändska bärplockare i länet

LÄNET (JT) I tre olika förläggningar i länet där det bor inresta bärplockare från Thailand har covid-19-smittan nu spridits. Smittan har den tillresta arbetskraften tagit med sig från Thailand, ett land som de senaste månaderna varit hårt drabbat av pandemin.

Publicerad Senast uppdaterad

-Uppgifterna om att det nu finns utbredd smittspridning på flera olika anläggningar där det bor thailändska bärplockare bekräftas av vikarierande smittskyddsläkare Annika Ersson.

– Det stämmer att smittspårning genomförs och att smittskyddsåtgärder vidtas vid tre anläggningar. Smittspårningsprovtagning genomförs utan påverkan på infektionskliniken, skriver Annika Ersson i ett mejl.

Den förläggning i Bispgården med 117 bärplockare som redan i förra veckan hade åtta konstaterade fall av covid-19, där har nu antalet vuxit till 36 bärplockare med bekräftad smitta.

– De första som blev sjuka är friska men det blir nya fall och de som har covid-19 sätts i karantän i ett annat boende. Det kan vara så att mer eller mindre alla på förläggningen smittats, säger Bo Axelsson som driver bärföretaget Blommor och bär som har ansvar för bärplockarna i Bispgården.

Enligt uppgifter har även förläggningarna med thailändska bärplockare i Backe-Rossön och Fagerdals förläggning i Hammerdal drabbats av smitta som sprider sig bland den tillresta arbetskraften.

Förra veckan fick en av de smittade på anläggningen i Bispgården sjukhusvård, men enligt Annika Ersson var det på fredagen inga Covidpatienter på Östersunds Sjukhus. Hon tonar också ner problemet med att tillrest arbetskraft från Thailand fört in Covid19-smitta i länet och att antalet lokala utbrott av smittan därmed ökat.

– Av den gångna veckans fall kommer majoriteten från det kända utbrottet (i Bispgården reds.anm). Vi har god kontroll på situationen och en bra dialog med bärföretagen, skriver Annika Ersson i ett mejl till Jämtlands Tidning.

Förra veckan var det åtta sjuka på anläggningen i Bispgården en vecka senare handlar det om 36 Covidsmittade personer. Trots att fler thailändska bärplockare smittas och fler förläggningar har en utbredd covid-19 smitta så var smittskyddsläkaren Annika Ersson förra veckan mer bekymrad över jämtarnas beteende som hon då kritiserade:

– Jag personligen är mer oroad av våra länsbor som semestrar utomlands och som inte sätter sig karantän när de kommer hem och som inte testar sig. Problemet med länsborna är att de rör sig som vanligt i samhället även om de varit i riskmiljöer, sa Annika Ersson till Jämtlands Tidning.

En vecka senare står det utom allt tvivel att länets större utbrott av covid-19 inte beror på semestrande jämtar utan smittan sprids bland de thailändska bärplockarna. Även på andra håll i landet har smitta förts in från Thailand i samband med starten av bärsäsongen. Det har gjort att Folkhälsomyndigheten sammankallat alla norrländska bärföretag till ett gemensamt möte som skedde i slutet av veckan.

– Det är fler som drabbats nu och Folkhälsomyndigheten gick därför igenom rutinerna för att hantera smittspridningen på anläggningarna, säger Bo Axelsson som var med på mötet.

Vikarierande smittskyddsläkare Annika Ersson är inte oroad över utbrottet bland bärplockare. Hon är mer bekymrad över länsbornas beteende och utlandsresor.
Vikarierande smittskyddsläkare Annika Ersson är inte oroad över utbrottet bland bärplockare. Hon är mer bekymrad över länsbornas beteende och utlandsresor.
Powered by Labrador CMS