Det är dålig stämning innanför väggarna på Birka Folkhögskola. Eleverna är kritiska till hur Regionen och skolledningen hanterat ärendet där en elev utsatts för sexuellt utnyttjande av en betydligt äldre lärare.
Det är dålig stämning innanför väggarna på Birka Folkhögskola. Eleverna är kritiska till hur Regionen och skolledningen hanterat ärendet där en elev utsatts för sexuellt utnyttjande av en betydligt äldre lärare.

Elever på Birka folkhögskola kritiska – många bojkottar utbildning:
Inga konsekvenser för lärare som utnyttjade elev sexuellt

ÖSTERSUND (JT) Eleverna på Birka Folkhögskola är kritiska till hanteringen av ärendet med en elev som utnyttjats sexuellt av en lärare på skolan. Något som Jämtlands Tidning rapporterade om i somras. Enligt eleverna har skolledningen agerat med tystnad och sopat händelsen under mattan, något som skapat dålig stämning och påverkat elevhälsan. Elevernas studentkår, skyddsombud och kursråd har skrivit brev om situationen till Regionen.

Publicerad Senast uppdaterad

Händelsen där en 19-årig elev utnyttjades sexuellt av en 46-årig lärare uppdagades förra sommaren och polisanmäldes av både eleven och arbetsgivaren, som är Region Jämtland Härjedalen. Båda förundersökningarna lades ned.

– Att flickan var myndig var säkert en orsak till att utredningarna lades ned. När det gäller polisanmälan som Regionen gjorde så har vi fått förklarat för oss att det är standard efter en sådan här händelse. Att det fanns en beroendeställning verkar man inte tagit hänsyn till, säger en elev som Jämtlands Tidning talat med. Enligt uppgifter har läraren också försett den unga eleven med alkohol i anslutning till händelserna.

– Efter att det blev offentligt genom Jämtlands Tidning, har det varit en dålig stämning på skolan. Vi saknar tillit till skolledningen och eleverna känner sig otrygga. Själv har jag slutat gå till lektionerna för det är så obehagligt att möta läraren, säger en annan elev.

– En vecka efter nyheten hade skolledningen ett krismöte, därefter var det ett möte i aulan med eleverna. Men sedan ansåg skolledningen att allt var utagerat och att vi alla skulle gå vidare. Läraren är kvar och fortsätter undervisa. Vi upplever att de håller honom om ryggen, för honom har det inte fått några konsekvenser alls, säger en elev.

Skolan erbjöd under en period alternativa lektioner med en annan lärare för de som tyckte det var obehagligt.

– Sedan har det varit tyst. Denna tystnadskultur och avsaknad av öppenhet och transparens är hemsk. Stämningen på skolan är dålig på grund av händelsen, eleverna mår dåligt.

En av eleverna tycker att det är tråkigt för Birka Folkhögskolas rykte:

– Det är synd att skolledningen inte tagit tag i problemet och erkänt problemet. Att arbetsgivaren svarar med tystnad. Läraren borde omplacerats. Det är synd för Birka har i grunden en unik nisch och pedagogik, det finns ingen motsvarande folkhögskola i Sverige, säger en av eleverna.

För några veckor sedan skrev eleverna genom studentkåren, skyddsombudet och kursrådet ett brev till arbetsgivaren Region Jämtlands Härjedalen, där berättar de om den situation som händelsen skapat och hur elevhälsan försämrats.

Men trots påtryckningar har ansvariga på Regionen inte svarat på brevet, som bland annat skickades till Anders Byström, biträdande regiondirektör och till Elise Ryder Wikén (M).

– Jag har fått ett brev. Vi har efterfrågat och fått dokumentation på allt som gjorts i ärendet från skolledningen. Vi försöker nu hitta en tid för att stämma av från det politiska hållet och prata med skolledning och personalavdelning. Vi vet att det har gjorts åtgärder bland annat när det gäller värdegrundsarbete och policyarbete, säger Elise Ryder Wikén och hon lovar också att eleverna ska få ett svar på sitt brev.

– Jag har kontakt med en av eleverna i studentkåren som kontaktat oss. Det här är ett prioriterat ärende och vi gör vad vi kan, säger hon.

Powered by Labrador CMS