Det är dålig stämning innanför väggarna på Birka Folkhögskola. Eleverna är kritiska till hur Regionen och skolledningen hanterat ärendet där en elev utsatts för sexuellt utnyttjande av en betydligt äldre lärare.

Elever på Birka folkhögskola kritiska – många bojkottar utbildning:
Inga konsekvenser för lärare som utnyttjade elev sexuellt

ÖSTERSUND (JT) Eleverna på Birka Folkhögskola är kritiska till hanteringen av ärendet med en elev som utnyttjats sexuellt av en lärare på skolan. Något som Jämtlands Tidning rapporterade om i somras. Enligt eleverna har skolledningen agerat med tystnad och sopat händelsen under mattan, något som skapat dålig stämning och påverkat elevhälsan. Elevernas studentkår, skyddsombud och kursråd har skrivit brev om situationen till Regionen.

Publicerad Senast uppdaterad

Händelsen där en 19-årig elev utnyttjades sexuellt av en 46-årig lärare uppdagades förra sommaren och polisanmäldes av både eleven och arbetsgivaren, som är Region Jämtland Härjedalen. Båda förundersökningarna lades ned.

– Att flickan var myndig var säkert en orsak till att utredningarna lades ned. När det gäller polisanmälan som Regionen gjorde så har vi fått förklarat för oss att det är standard efter en sådan här händelse. Att det fanns en beroendeställning verkar man inte tagit hänsyn till, säger en elev som Jämtlands Tidning talat med. Enligt uppgifter har läraren också försett den unga eleven med alkohol i anslutning till händelserna.

– Efter att det blev offentligt genom Jämtlands Tidning, har det varit en dålig stämning på skolan. Vi saknar tillit till skolledningen och eleverna känner sig otrygga. Själv har jag slutat gå till lektionerna för det är så obehagligt att möta läraren, säger en annan elev.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS