Paret håller tummarna för att de slipper besök av honungssugna björnar i framtiden.

Björnsäkra bikupor i Önet

ÖNET (JT) Honungssugna nallar göre sig icke besvär med bikuporna i Önets bigård. Det har det biodlande paret Maria Nexéus och Michael Källman försökt att se till. De har som en av de första biodlarna i Jämtland björnsäkrat sina bigårdar.

Publicerad Senast uppdaterad

Det har de gjort med hjälp av elstängsel bestående av fem rader metalltrådar, dessutom kamera och rörelsedetektor som slår på starkt ljus om någon kommer nära: Bättre att förekomma än förekommas, säger de bestämt och fortsätter: –Vi har hört talas om biodlare som fått sina bikupor björnslagna och blivit väldigt knäckta av det. Så vi har tänkt att det ville vi inte skulle kunna hända oss.

Och i trakterna runt Önet och Stocke går det mycket björn. Maria och Michael har själv flera gånger haft björnskit liggandes mitt inne på gården, som är Michaels föräldrars. En helt hundraprocentig garanti för att nallarna inte bryter sig in i bikuporna ändå, går det förstås inte att få. Och en av de besvärligaste fienderna, som det är svårt att värja sig mot, är en väldig liten en: talgoxen! –En del individer har lärt sig att om de sitter och pickar med näbben precis invid ingången, flyger det ut bin som de då lätt kan fånga, suckar Maria.

Maria och Michael är entusiastiska biodlare sedan snart två år tillbaka. De är medlemmar i Sveriges biodlares riksförbund.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS