Stefan Sandberg, biodlare i Hammarstrand räknar med ungefär 800 kilo honung i år.
Stefan Sandberg, biodlare i Hammarstrand räknar med ungefär 800 kilo honung i år.

Normalår för biodlaren i Hammarstrand - räknar med 800 kilo honung

RAGUNDA (JT) Trots de senaste veckornas ombytliga väder verkar bina i Hammarstrand ha legat i som vanligt. I fjol visste inte Stefan Sandberg, biodlare i Hammarstrand om det var lönt att fortsätta med biodlingen men tidigare i sommar verkade de bra väderförhållande ha lagt en bra grund för binas honungsproduktion.

Publicerad Senast uppdaterad

För några månader sedan rapporterade JT om biodlaren Stefan Sandberg från Hammarstrand, som då berättade att årets majväder gjort att det verkade bli ett bättre år än i fjol. Förhoppningen var att ungefär 700 kilo honung skulle produceras och nu verkar det bli runt 800.

– Det ser ut som en normal skörd. Inget överflöd men absolut inget dåligt. Jag har inte varit och tittat i alla samhällen men där jag tittat ser det bra ut. Fram till midsommar såg det bra ut och sedan höll det i sig. För någon vecka sedan var det kallt men det ser ut som stora samhällen och en hel del honung, säger han.

Stefan säger att han för stunden väntar på en beställning honungsburkar som han behöver för att kunna fortsätta slunga honungen. De 1200 burkarna han har beställt rymmer ungefär 600 kilo honung.

– I år blir det kring åttahundra kilo tror jag. Då går det runt men inte så mycket mer. Ska det gå riktigt bra ska jag ligga på 1500 kilo men det kan jag inte. Jag har en egen försäljning på sex- till sjuhundra kilo och hade jag då haft 1500 hade jag kunnat sälja åttahundra rakt av, säger han.

Stefan står på torget i Hammarstrand varje fredag och säljer nyslungad honung. På torsdagskvällen slungas den så att den ska vara färsk till dagen efter.

– Vi har faktiskt sålt ganska bra på fredagarna. Man får försöka skapa egna inkomster. Det är ju ingen som hjälper på annat vis. Jag sitter vid ett bord med ett tält för honungen får inte vara i solen, säger han.

Om vädret håller i sig ska Stefan börja med binas invintring om cirka två veckor. Invintring är när biodlare förbereder bisamhällen för vintern genom att förse samhällena med vinterfoder. Det görs för att tillgången på pollen och nektar avtar i naturen på hösten.

– Jag ligger lite efter och har haft ett par bigårdar som behöver flyttas. Inför nästa flytt behövs lite kallväder så att bina håller sig i kuporna, säger Stefan.

Powered by Labrador CMS