Jan, Lena, Carin och Laila framför Ope IFs Furuparken.
Jan, Lena, Carin och Laila framför Ope IFs Furuparken.

Snart start för Furuparkens Bilbingo

ÖSTERSUND (JT) Snart börjar Furuparkens bilbingo på söndagskvällarna. För Ope Idrottsförening är bingon viktig för föreningen.

Publicerad

I Furuparken har länets största dansbana funnits sedan 1939. Det var Ope Idrottsförenings nöjespappa Pelle Terneblad som skötte parkens program där mycket dans ägde rum.

– Ojoj, här har man dansat. När man ser vissa orkestrar här, vissa kvällar, då minns jag. Sju dagar i veckan kunde man dansa när man var ung. Det var så poppis, säger Lena Terneblad.

Inne på dansbanan är några bord och stolar framtagna. Dansen är inte lika populär som när Lena var ung men under 1970-talet började bingon, varje söndagskväll. Den har fortsatt att locka spelare som fyller lokalen.

Mellan mars och oktober får parken rullande gäster, då är det dags för bilbingo.

– Utomhus har vi högtalare som gör att mitt utrop låter jättehögt. Man hör över sjön, hela vägen till Marieby! säger Lena.

Lena är Ope IFs bingoutropare och sitter med Carin Burman (bingoföreståndare), Laila Nilsson (bingokontorist) och föreningens ekonomiska rådgivare Jan Holm. De berättar om föreningens bingospel och hur det har drabbats av pandemin. Pandemiåret tog hårt på föreningen och dess bingokvällar. Senaste spelet hölls i mars förra året. Då hade coronan redan börjat och det var inte många som kom till spelet.

Laila, Carin och Lena framför bordet som bingoutroparens bord.
Laila, Carin och Lena framför bordet som bingoutroparens bord.

Hela Sverige är uppbyggt på föreningsliv men det har med tiden blivit svårare att få folk att jobba i dom, säger Jan. Bingo är en viktig del av föreningens ekonomiska omsättning och måste därför gå plus, detta är också enligt spelinspektionens regler. Därför har det blivit omöjligt att hålla i spel under pandemiåret när restriktionerna haft ett maxantal på åtta personer.

I dagsläget får Ope IF ha 50 personer i lokalen, inte tillräckligt för en klassisk bingo, men 500 personer utomhus. Tillräckligt för att bilbingot ska kunna sätta igång den fjärde juli och sedan blir det varje söndag, förhoppningsvis hela sommaren ut.

– Vi har handsprit och allt, om ingen druckit upp det förstås! Skämt åsido, allt sådant där måste ju finnas. Vi planerar just nu hur försäljningen av bingobrickorna ska ske. Fikat ska vi sälja här inomhus. Det är mycket som måste falla på plats, förklarar Laila.

Stora blå klistermärken pryder lokalens golv och visar vart man kan stå för att hålla ett coronavänligt avstånd. Furuparkens kontrollanter, som kontrollerar bingovinsterna, kommer nu också verka som coronavakter. Maxantalet är fyra personer per bil.

– Men det är inte många som vill spela med mer än fyra i bilen. De flesta vill ha plats för sina plattor, som de spänner upp framför sig, för att hålla alla block på, säger Lena. Många av bilbingo-spelarna är frekventa besökare som kommer varje söndag. Vissa är riktiga proffs och kan sitta med sju block samtidigt, det blir många nummer att hålla koll på.

Man kan tro att det bara är gammfolk, men det är jättemycket ungdomar som åker hit med bilen! Speciellt på sommaren, när det är bilbingo, säger Carin.

Nu hoppas man att de bilburna bingoentusiasterna strömmar in i sommar.
Nu hoppas man att de bilburna bingoentusiasterna strömmar in i sommar.

Prislistan kommer till en början skilja sig lite från den gamla. Det blir en “corona-vinstlista” med högsta pris på 6000 kronor, i vanliga fall ligger det på 15 000. Det är fortfarande en stor summa men planen är att kunna höja prislistan längre fram, om många kommer på sommarens bilbingo.

Sen är vinsterna alltid kontant, därför vill vi påminna om att kontant betalning är vad vi föredrar. Swish fungerar men det blir krångligt och svårt att dela ut vinsterna, eftersom de tas från intäkterna samma kväll, säger Lena.

I högtalarna på de höga stolparna ropar Lena ut numren som, förhoppningsvis, ger en bingo. Istället för att ropa “bingo!” när man får en full rad använder man biltutan för att göra sig hörd. Vi har också ett radiotillstånd! Man knappar in 101.7 och hör man uppropet, så bor du inom tre kilometer kan du sitta och lyssna. Men du kan ju inte vinna om ingen kontrollant är där, förklarar Lena.

Bingosugna människor har ringt in varje vecka för att ta reda på när bilbingon kan börja. Ope IF känner sig glada över att det äntligen är dags. Det är ett gemensamt intresse. Folk är här tidigt och umgås som en stor familj. Nu är hoppet att kunna ha bingo varje söndag, som förut. Så länge det inte blir katastrofalt lite folk, vilket vi inte tror eller hoppas att det blir, säger Lena.

Powered by Labrador CMS