Från idag fredag kommer Strömsundsbron att vara avstängd varje helg fram till i december.
Från idag fredag kommer Strömsundsbron att vara avstängd varje helg fram till i december.

Strömsundsbron avstängd till december – omledningsväg besiktas

STRÖMSUND (JT) Strömsundsbron kommer att vara avstängd varje helg från andra helgen i augusti till andra helgen i december. Det innebär extra belastning på omledningsvägen mellan Ulriksfors och Hallviken. Hemtjänsten fick avslag på sin förfrågan om att få använda bron under avstängningarna.

Publicerad

I slutet på juli blev Trafikverkets planering klar, bron stängs av fram till vecka 49, andra helgen i december.

– Det är jättekomplicerade jobb vi utför, så för att vi ska hinna med fyra kabelbyten innan jul och nyår måste vi lägga den tiden, berättar John Löfgren, kontaktperson på Trafikverket.

När bron är öppen har blåljus fått ett journummer av Trafikverket som de ringer vid ett prio ett larm. Svevia kontaktar då lotsen omgående, så att utryckningsfordonen kommer förbi med sin utrustning. Under avstängningarna ska de använda gång- och cykelvägen som går över bron.

Resten av trafiken får använda omledningsvägen, väg 795, som går runt Russfjärden, mellan Ulriksfors och Hallviken. Som Jämtlands tidning har skrivit tidigare är det en grusväg vars skick oroar lokalbor. Även på Trafikverket har man sett en del brister på vägen.

– Vi har sett en del brister, så entreprenören måste verkligen ha ögonen på omledningsvägen så att ingenting händer, menar Kjell-Arne Blom, åtgärdsbeställare på Trafikverket för Jämtlands län. Han lägger till:

– Vägen är ju smal och har svaga vägrenar så risken är att det kan ske något tillbud när två lastbilar möts. Det är det vi måste undersöka och i så fall planera för det med flera mötesfickor exempelvis.

Men de åtgärderna är ingenting som kommer hinnas med innan helgen när första avstängningen sker.

– Vi sätts verkligen på prov, eller vägen sätts verkligen på prov. Vi får se till att den funkar som omledningsväg. Att den inte är belagd kan vi inte göra något åt nu, det är försent, dessutom finns inte de pengarna just nu, säger Kjell-Arne Blom.

Trafikverket beslutade att man inte skulle göra någon beläggning på väg 795 som alltså kommer att bära tung trafik tre dagar i veckan i fyra månader i sträck till att börja med. Avstängningarna kommer att fortsätta ända till mitten av 2025, i vilken omfattning har Trafikverket ännu inte gått ut med.

– Vi får undersöka om någon beläggning behövs om vägen inte håller, säger Kjell-Arne Blom.

Den här veckan ska entreprenören, Peab, säkerställa att vägen är i bra skick inför helgens avstängning.

– Just nu är den inte så fin, säger Håkan Arljung, projektledare på Trafikverket, och tillägger:

– Men den kommer vara så fin som den kan inför första avstängningen.

Vägen ska hyvlas och dammbindas, och den kommer att ständigt bevakas. Beroende på väder och behov kommer den besiktas flera gånger i veckan.

– Den här vägen är ju inte van vid så mycket trafik. Det är ingen högfartssträcka, det är ju trots allt en grusväg, så den slits ju mer när det är mer trafik. På veckodagarna får den tack och lov vila, så då kan vi pyssla med den, säger Håkan Arljung och tillägger:

– Vi ser snart vad som händer, grusvägar är nästan bara fina på vykort.

Powered by Labrador CMS