Cecilia: Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen, säger att det råder högt tryck hos Bilprovningen.
Cecilia: Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen, säger att det råder högt tryck hos Bilprovningen.

Högt tryck på bilbesiktning i hela Sverige – även i länet

ÖSTERSUND (JT) Under sommarmånaderna har det på vissa håll i länet blivit svårare att få tag i tider för kontrollbesiktning. Pandemidispens under fjolåret och personalsemestrar är bidragande orsaker.

Publicerad

Andreas Sånnevall, besiktningsingenjör på Dekra Bilbesiktning Östersund berättar att det är ett relativt högt tryck just nu men att det egentligen inte är något ovanligt.

– Det finns lite färre tillgängliga tider under sommaren. Många ur personalen går på semester och då går det att räkna med ett ökat tryck, säger Andreas.

Transportstyrelsen förlängde under 2020 inställelsetiden för kontrollbesiktning för fordon som skulle ha besiktats mellan 1 februari och 31 augusti med sju månader och det kan vara en möjlig faktor som spelar in. Andreas Sånnevall berättar att de hade fullt upp med kontrollbesiktningar av den typen under mars.

– De sista som hade pandemidispens gick ut i februari så då var det chokat i mars. Nu känner jag att det börjar lossna och det verkar inte vara någon jätteko på isen, säger Andreas.

Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen berättar att det är ett högt tryck hos Bilprovningen i hela Sverige och att det kan bero på en kombination av olika faktorer.

– Det var väldigt många som valde att nappa på dispensen för inställelsetid under 2020 vilket medfört att vi utöver ordinarie volym också har de som valt att vänta med besiktningen till följd av pandemin. Det har varit mycket att göra ända sedan 1 september 2020, berättar hon.

Besiktningstekniker är inte ett yrke där det går att anställa sommarvikarier på samma sätt som det gör i andra branscher och Cecilia Blom Hesselgren berättar om på vilket sätt det också skulle kunna spela in.

– Det går inte att bara låna in besiktningstekniker för de är certifierade och har en specialiserad och unik kompetens. De måste få vara lediga och ha semester. Vi har jobbat väldigt hårt med att lägga om schemaläggningen på Bilprovningen vilket har inneburit att vi den här sommaren har bättre kapacitet än tidigare, säger hon.

Både Andreas Sånnevall och Cecilia Blom Hesselgren tror att det ökade trycket också kan bero på den ökande trenden med hemestrande.

– Det är väldigt populärt med sommarfordon. Till exempel motorcyklar, husbilar och husvagnar. Det betyder att det blir ytterligare tryck för oss. Det vi märker just nu är att vi kanske hunnit lite längre i södra Sverige. Det kan vara så att det finns en liten eftersläpning norrut därför att man brukar fordon av den typen något senare på året, säger Cecilia Blom Hesselgren.

I Östersund finns just nu ingen tid före den 6 augusti hos Svensk Bilprovning.

Powered by Labrador CMS