Jesper Johnsson på Åreguiderna är positiv till en turistskatt. Foto: Martin Olson

Positiva tongångar till att beskatta turister

ÅRE (JT) Kommun och näringsliv ser positivt på att turisterna skulle betala någon sorts skatt för att besöka Åre. Dock återstår både frågan om hur en sådan avgift ska utformas, samt att lagen måste ändras, så att det blir möjligt.

Publicerad Senast uppdaterad

Att turisterna kommer till Åre har fördelar för den lokala ekonomin, inte minst i form av arbetstillfällen, men det kostar också. Att ta emot stort antal besökare sliter på infrastrukturen, medan skattepengarna blir kvar i hemkommunerna. Frågan om en eventuell turistskatt välkomnas av kommunledningen.

– Jag tycker det är positivt. Turismen orsakar en del kostnader som vi inte får täckning för på ett annat sätt, då vi måste ha en väsentligt större infrastruktur som vi inte skulle haft om vi bara haft vår befolkning att ta hänsyn till. Det skulle absolut underlätta en hel del, säger Sverre Launy (V), kommunalråd i Åre, och förtydligar med ett exempel:

– Vi har en kommun med 12 500 invånare men vi måste ha ett VA-system för 40 000-50 000 personer vissa delar om året. Vi måste ha en infrastruktur som kan leva upp till det. Det är svårt.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS