Columb står hemma i köket och tittar på sin klätterutrustning med rep, stigjärn och isyxa.
Columb står hemma i köket och tittar på sin klätterutrustning med rep, stigjärn och isyxa.

Bergsklättraren i Tångeråsen

TÅNGERÅSEN (JT) Engelsmannen Columb Puttick, 63 år, bor i byn Tångeråsen i Offerdal med sin svenska fru Mona. Under några årtionden var han en mycket aktiv bergsklättrare och besteg svårtillgängliga toppar på flera tusen meters höjd. –Men man kan aldrig besegra ett berg, ”mountains give and mountains take”, filosoferar han.

Publicerad

– Utbildning och erfarenhet gör att man kan göra bra riskbedömningar, vidare är en god kondition och tillit till sina klättrarkompisar viktiga delar för att man ska fungera som bergsklättrare, förklarar han vidare.

Columb Puttick växte upp i Sussex i södra England. Förnamnet har irländsk bakgrund, det har att göra med helgonet Sankt Columba. Denne missionerade på 500-talet på avlägsna öar i Skottland, som ön Iona i Yttre Hebriderna. Namnet passar Columb, då han hela livet dragits till platser med utmanande natur.

– Jag växte upp med friluftsintresserade föräldrar och det har präglat mig. Ja, det har gjort mig till den människa jag är idag. Ett starkt minne är från när jag var nio år gammal. Då besteg pappa och jag en topp i Lake District i England på vintern. Det var lite jobbigt för mig och pappa lockade mig med godis, en bit i taget hela vägen upp till toppen.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS