Eleverna i årskurs nio i Svenstavik ser intresserade på när årets älg styckas. "Det här är nog den minsta vi haft, berättar Karl-Erik från Jägareförbundet. En ettåring som hängmörats i en och en halv vecka så perfekt att stycka nu".
Foto: Sonja Björklund.
Skolelever lärde sig stycka älg på skoltid i Berg
SVENSTAVIK (JT) I Svenstavik och Myrviken får elever en unik chans att få praktisk kunskap om hur man styckar och lagar älgkött tack vare Jägarförbundet i Berg. Ett sätt att få en bättre insyn om var köttet kommer från innan det hamnar i en påse i kylen. En viktig kunskap som inte är självklar idag.
Elever i årskurs 9 i Svenstavik och Myrviken har sedan 2009 fått lära sig hur man styckar, packar och lagar kött av älg. Detta tack vare det lokala Jägarförbundet som skänker en älg till skolan.
– Upprinnelsen till det hela är när vi såg reportage på tv med elever i skolan som stod och vispade i tomma kastruller för att kommunen inte hade råd att köpa råvaror till hemkunskapen, berättar Sven-Gunnar Sivertsson, ordförande och på plats för dagen. När vi sökte arrende på kommunens marker bestämde vi att får vi det så skänker vi en älg till skolan. Det fick vi.
Sedan fjorton år har därefter jägarna varje år skänkt en älg.
Digitalt 24 timmar
15 kr
Köp nu