- Barn och personal kommer inte märka så stor skillnad. Kvalitén på maten förväntar jag mig är den samma, säger Erika Forseth förskolechef.
- Fram tills nu har vi fått maten från äldreboendet Dalsätra, berättar Joakim Folkesson matkille på förskolan i Myrviken.
- Barn och personal kommer inte märka så stor skillnad. Kvalitén på maten förväntar jag mig är den samma, säger Erika Forseth förskolechef. - Fram tills nu har vi fått maten från äldreboendet Dalsätra, berättar Joakim Folkesson matkille på förskolan i Myrviken.

Mat kördes med taxi till förskola i tre år trots att skolköket låg vägg i vägg

Inom kort inleds en månads testperiod med ny matleverantör till förskolan i Myrviken. Under september kommer skolan i Myrviken att laga de hundra portionerna till förskolan, vägg i vägg. Trots att skolköket ligger i samma fastighet har taxi kört mat till förskolan i tre år för en kostnad kring 200 000 kr. Tidigare låg förskolan i Myre ca 3-4 kilometer bort.

Publicerad

- Fram tills nu har vi fått maten från äldreboendet Dalsätra, berättar Joakim Folkesson matkille på förskolan i Myrviken.

När förskolan låg i Myre skickades maten med taxi från Dalsätra. Något som fortsatt under de tre år som gått sedan den nya förskolan öppnade.

- Det blir en billigare lösning att slippa anlita taxi och en enklare hantering. Det blir hållbart och billigare, runt 65.000 kronor per år sparar vi in, menar Henrik Hallqvist kökschef inom Bergs kommun. Skolans bespisningspersonal lagar i dag 250 portioner till barnen på skolan.

- Inom kort kör vi igång en försöksmånad. Då ska vi testa om personalen på skolköket på Myrvikens skola hinner med att laga ytterligare 100 portioner, nämner Joakim.

Vad är fördelen med att få maten från skolan?

- Om det hänt att det varit något problem tidigare har det varit bökigt att styra upp det, Dalsätra ligger ju ändå två kvarter bort. Men när vi hämtar maten från skolan tar det en minut att gå över och ordna om det saknas något, menar Joakim.

Men maten har ju skjutsas med taxi två kvarter under tre år?

- Man ska ju helst inte bryta värmekedjan. Efter miljö och hälsas alla regler blir det bättre med en närmare leverans, förklarar Joakim.

Vad tycker förskolechefen om testen?

- Vi har ju fått maten från Dalsätra tidigare. För oss blir det nog ingen större skillnad men för köken kan det bli skillnad i belastning det är nog mera praktiska saker som spelar in för kökspersonalen, tror Erika Forseth förskolechef.

Kan det bli en förbättring?

- Barn och personal kommer inte märka så stor skillnad. Kvalitén på maten förväntar jag mig är den samma, säger Erika.

Men varför har ni inte testat detta tidigare? - Det har att göra med att förutsättningarna inte fanns. Nu har vi strukturerat upp skolköket i Myrviken, nu testar vi och jag är förhoppningsfull till att det ska fungera bra, menar Henrik Hallqvist kökschef inom Bergs kommun.

Powered by Labrador CMS