"Vi i familjen ska sätta oss i vår och titta på framtiden. Jag själv vill mest vara ute och fortsätta att plantera äppelträd i det som ska bli Klövsjös första äppelträdskog", säger Jan Zakrisson, en av delägarna i familjeföretaget Klövsjö Gårdsbryggeri.
Johannes Adolfsson
Klövsjö bryggeri satsar på sprit – både calvados och whiskey i faten
KLÖVSJÖ (JT) Klövsjöbryggeriet ger ölkrisen en match och satsar brett. Under två år har Jan Zakrisson experimenterat med att tillverka sprit. Nu börjar det att bli bra, riktigt bra enligt honom själv.
– De första bränningarna var mest experiment, men nu tror jag att vi har fått till det, säger Jan Zakrisson, en av delägarna i familjeföretaget Klövsjö Gårdsbryggeri och restaurang Humleliret och fortsätter. För fem år sedan träffade jag på Mats Andersson, som driver Fågelviksträdgård i Ytterturingen. Han ville komma och se vår verksamhet när jag var och köpte äppelträd hos honom. Sedan dess har vi samarbetat med att tillverka olika äppelcider och det har lett till totalt sju SM-medaljer.
Det var i tidigt 2000-tal som Jan renoverade lokalerna och 2008 kunde deras första öl presenteras. De var tidiga i mikrobryggeriboomen.
– Efter Coronan har väldigt många mikrobryggerier lagt ner, det bär sig inte längre. Alla tomflaskor har gått upp 100 procent. Malten från England har även den ökat med det dubbla. Det blir en jobbig ekvation att få det att gå ihop. Helt plötsligt blir det för dyrt med kvalitésöl, suckar Jan.
Jämtlands Tidning Digital 1 mån
55 kr
Köp nu
24 timmar digitalt för 15 kr.
15 kr
Köp nu