Kenneth Johansson, Falun, ordförande i FSF och Inga-Lis Bromée Sjöberg, Risvallen i Klövsjö, ordförande i Jämtland Härjedalens Fäbodförening är mer än nöjda med den gångna helgen.
Kenneth Johansson, Falun, ordförande i FSF och Inga-Lis Bromée Sjöberg, Risvallen i Klövsjö, ordförande i Jämtland Härjedalens Fäbodförening är mer än nöjda med den gångna helgen.

Fäbodriksdag hölls i Klövsjö

Den gångna helgen har årets Fäbodriksdag hållits i Klövsjö. Femtio delegater från de lokala fäbodföreningar som finns i fyra regioner i landet har under lördag och söndag dryftat aktuella frågor och förkovrat sig.

Publicerad

Över 150 fäbodprofiler samlades

– Jag är väldigt nöjd med den gångna helgen. Mina förväntningar är vida överträffade, ett mycket fint värdskap från arrangörsföreningen här i Jämtland och Härjedalen, säger Kenneth Johansson ordförande i Förbundet Svensk Fäbodkultur och utmarksbruk, FSF.

Vilka är de tre viktigaste frågorna ni har behandlat under helgen?

– Vi har fördjupats oss i mulbetesrätten, rovdjursfrågan och livsmedelshanteringen. De tre är de tunga frågorna för oss, menar Kenneth.

Jag anar att fäbodrörelsen är på frammarsch?

– Vi är helt klart inne i en uppgång. Antalet medlemmar har på ett och ett halvt år ökat från runt fyrtio till över 150, det är otroligt glädjande, menar Kenneth Johansson och fortsätter. Efter årsskiftets omorganisation kommer medlemstalet att hamn över 300 medlemmar och trenden ser mycket lovande ut.

Under lördagen gästades Fäbodriksdagen av Centerpartiets riksdagsledamot från länet Per Åsling.

– Det var mycket intressant att delta. Jag ser ett starkt engagemang, det är en rörelse på frammarsch. Fäbodbruket är en mycket viktig del av den svenska matkulturen. Det är viktigt att fäbodbruket stärks och kan ta en större plats när det gäller livsmedelsproduktionen, menar Per Åsling.

Den lokala arrangörsföreningen Jämtland Härjedalens Fäbodförenings ordförande Inga-Lis Bromée Sjöberg är även hon mer än nöjd med helgen.

– Det är en kraftfull folkrörelse på gång. Vi kommer att lyfta alla frågor som kom upp under helgen med berörda myndigheter. Detta för att få till en dialog om hur fäbodbruket ska gå till nu och i framtiden, säger hon.

Hur känns det nu?

– Jag är helt slut, men väldigt nöjd. Allt har gått över förväntan. Alla som tacka efteråt var väldigt nöjda, berättar Inga-Lis.

Vad ska ni göra nu närmast här lokalt?

– I styrelsen ska vi sammanfatta helgen och skicka all dokumentation till förbundet. Till sist vill jag citera Jöns Falléns slutord från förra fäbodriksdagen i Klövsjö 2002, ”Håll fäboden i hävd, håll fäboden i liv”, nämner Inga-Lis Bromée Sjöberg. Fler artiklar från den gångna helgen läser du i JT på torsdag.

Powered by Labrador CMS