Mohammed Rezi och hans familj satt och tittade på film när kaos utbröt i huset de bodde i. En fullt utvecklad brand tvingade familjen, och övriga boende, att snabbt lämna fastigheten. ”Barnen blev jätterädda”, säger Mohammed.
Mohammed Rezi och hans familj satt och tittade på film när kaos utbröt i huset de bodde i. En fullt utvecklad brand tvingade familjen, och övriga boende, att snabbt lämna fastigheten. ”Barnen blev jätterädda”, säger Mohammed.

Mohammed och hans familj tvingades fly från branden

Mohammed Rezi och hans familj hade hoppats på en lugn filmkväll. Den förbyttes i kaos när en stor brand bröt ut i huset där de bodde.– Barnen blev jätterädda, de grät mycket, säger Mohammed Rezi.

Publicerad

”Barnen blev jätterädda”

Strax före klockan 20 på söndagskvällen kom ett larm om en brand i ett flerfamiljshus i Svenstavik. Branden började i en lägenhet på nedre våningen och tog sig snabbt.

– När vi kom var det fullt utvecklad brand ut genom vardagsrumsfönstret. Det drog upp mot takfoten. Vi försökte förhindra att det skulle ta sig där, men vi hann inte få hit alla styrkor på en gång. Det fick fäste och drog vidare och det gick väldigt fort. Det var bara på någon minut så var hela takfoten och baksidan tänd, säger Gunnar Nylander, räddningsledare.

Mohammed Rezi har bott med sin fru och deras tre barn på adressen i ungefär två år. På söndagskvällen hade de satt sig och tittat på film när tumult utbröt.

– Det kom en person och knackade på dörren och skrek att vi skulle gå ut. Vi tittade ut och det var mycket rök här. Vi sprang ut, barnen blev jätterädda och grät mycket. När vi kom ut såg vi inte trappan, det var mycket rök i hela huset, säger Mohammed Rezi.

Fyra styrkor från räddningstjänsten, Östersund, Brunflo, Myrviken och Svenstavik jobbade med att bekämpa branden. Vid 02-tiden på natten bedömdes läget vara under kontroll. Ett tiotal lägenheter fick utrymmas efter branden.

– Det var hektiskt från det att vi kom. Det tog väl några timmar innan man började se att vi hade det under kontroll. Vi i räddningstjänsten är klara nu, så nu tar fastighetsbolaget över. Nu börjar saneringsarbete, sedan är det bevakning. Lägenheten där det började är totalt utbränd. Det är otroligt vilken brand det har varit, och snabbt förlopp, säger Gunnar Nylander.

Personal från Bergs kommun fanns tidigt på plats vid brandplatser för att kunna hjälpa de drabbade familjerna så gott det gick.

– Tillfälliga bostäder har löst sig för alla. Vi fortsätter se över om vi kan hjälpa till med mer långvariga bostäder under tiden som huset ska återställas, eller vad man nu ska göra med det, säger Annelie Olofsson, tillförordnad kommundirektör.

Hur många drabbade rör det sig om?

– Jag har inte siffrorna, men ett 40-tal tror jag att det är.

Många engagerade Svenstaviksbor hörde av sig under måndagen och ville hjälpa till och skänka saker till dem som hade drabbats av branden. På måndagseftermiddagen hölls ett möte i Tingshuset i Svenstavik för att informera de boende om hur de kan få ytterligare hjälp efter branden.

Ingen människa ska ha skadats allvarligt i branden.

Powered by Labrador CMS