Publiksuccé när Staffan Löwenberg, sång och Anders Nilsson vid flygeln konserterade på torsdagen i en överfull Ovikens nya kyrka.
Publiksuccé när Staffan Löwenberg, sång och Anders Nilsson vid flygeln konserterade på torsdagen i en överfull Ovikens nya kyrka.

Två och en flygel i Oviken

OVIKEN (JT) På torsdagskvällen konserterade Staffan Löwenberg och Anders Nilsson under rubriken två och en flygel. Det var nästan fullsatt i Ovikens nya kyrka, för fullt i dessa Coronatider!

Publicerad

Två och en flygel var ett tv-program som sändes från Umeå mellan 1974 och 1990 med pianisten och programledaren Berndt Egerbladh som bjöd in gäster som fick sjunga och berätta. Denna afton handlade det om Staffan Löwenberg och den flinke kantorn Anders Nilsson som kompade förtjänstfullt.

Staffan berättar i korta kommentarer om de låtar han valt och döm om min förvåning. Urvalet av sånger hade en härlig bredd utan att spreta. Spretar gör däremot sångarens engelska uttal och att man tappar text händer, men inte då man har textpärmen framför sig.

Det är mycket storbandsmusik och det märks att Staffan älskar den genren.

Jag blir helt paff när han annonserar att nu kommer en låt med en grupp som startade genom ett ALU-projekt i Eskilstuna på 90-talet. Kents Utan mina andetag sitter som en smäck, bra där. Nu har Staffan fått upp ångan och resten av konserten är riktigt bra. Mitt i allt framför Anders Nilsson Bachs pianokonsert i F-moll, Largo. Riktigt njutbart.

Den röda tråden i konserten är Staffans väl valda guldkorn från tidigare utgivna skivor. Nu och då nämner han att detta är en låt från ett nytt skivprojekt som sponsras av två hemliga matvaruhandlare i länet. Mellan 2022-2026 skall Staffan spela in fem cd-skivor. Den första i raden släpps inför julhandeln 2022.

Som sagt ett trevligt urval av låtar. Allt från ”Moon light serenade via Pelle Karlssons ”När jag går över floden” till Leiber och Stollers Kansas city” från 1952. Helt klart minst väntade låten är storsäljande japanska hiten ”Sukiyaki” från 1961. Mig veterligen har jag aldrig hört den framföras live, unikt och riktigt roligt.

140 personer gästade konserten och enligt rådande Coronarestriktioner får man vara 130 personer i Ovikens nya kyrka. Det satt ett fåtal personer på läktaren och flera bänkrader var proppade med besökare som inte var i samma sällskap. Ett bevis för att Staffan Löwenberg och Anders Nilsson är populära musiker, om än inte ett Coronasäkert evenemang.

Powered by Labrador CMS