Bengt-Eric Norlén och David Wahlén bjöd inbjudna gäster på en spännande konsert
Bengt-Eric Norlén och David Wahlén bjöd inbjudna gäster på en spännande konsert

En invigning med ljuva toner i Myrviken

MYRVIKEN (JT) Först KOR, sedan sKOR och nu musik för männisKOR. Ja så kan man sammanfatta bakgrunden till Myrvikens nya konsertlokal KulturN som invigdes i helgen.

Publicerad

KulturN heter det senaste tillskottet i Myrviken eller rättare sagt i byn Namn, som ligger nära granne med Myrviken. Med sin akustik kommer den nya konsertlokalen att bli ett utmärkt tillskott i det redan aktiva området, en bra lokal för konserter och andra kulturevenemang har saknats, vilket nu Bengt-Eric Norlén löst på egen hand.

I tidigare artikel har JT berättat om den stora omvandling som Bengt-Eric gjort av ladugården på hemgården. Det mesta har han gjort själv och mycket av ladugårdens interiör är bevarat. I helgen var det dags för invigning och ett 50-tal specialinbjudna gäster kom förväntansfulla för att lyssna på Bengt-Eric Norlén med sin över 200 år gamla violin och David Wahlén på sitt dragspel av modernare datum.

Efter en effektfull entré från läktaren välkomnade Beng-Eric alla.

– Jag kan ju kalla mig konserthuschef numera!

Berit Danielsson och Margona Åkermo njöt av konserten.
Berit Danielsson och Margona Åkermo njöt av konserten.

N:et i KulturN kan betyda mycket, Namn som i byn, Norlén eller bara vara som vi pratar till vardags med att ta bort e i "kulturen". Ett fyndigt namn höll publiken med om när Bengt-Eric berättade om namnet.

I publiken syntes många kända ansikten bland annat Anna Bolin, spelledare Ovikens spelmanslag, Malin Hülphers, Estrad Norr och Urban Tiren, överläkare.

I färgglada blommiga skjortor spelade de två virtuoserna en blandad samling musikstycken. Från Bach till musikal. Alltid lika skickligt och i samklang. Bengt-Eric spelade med sin vanliga skicklighet tre polskor skrivna i bygden varav en av honom själv. En gick lite mer i moll.

– Otroligt ovanligt förklarade Bengt-Eric, i Oviken går det mesta i dur.

Då lokalen, som i normala fall rymmer 150 personer, under rådande restriktioner fick ta 50, blev stämningen gemytlig. Bengt-Erics och Davids kunskap om historierna bakom varje musikstycke gav det en annan dimension. Hur många vet till exempel att Bachs noter var försvunna i nästan 100 år och blev hittade i en mejeributik i Ryssland? Publiken fick även höra Davids stämma då han sjöng till en visa av Allan Edwall.

När" Carneval i Venedig" fyllde lokalen blev det till och med lite allsång, här visade David Wahlén verkligen sin skicklighet med dragspel.

Publiken uppskattade både platsen och underhållningen.

– Perfekt plats, är man i stan kan det bli så bökigt, var en kommentar som hördes.

Under fikapausen fick JT en pratstund med Berit Danielsson, Ovikens spelmanslag och Margona Åkermo. Vi ställde självklart frågan vad de tyckte om konserten.

– Bra, lite annorlunda också, svarar Margona. Det är första gången jag hör David Wahléen spela den här sortens musik, så flinka fingrar! Och Bengt-Eric är ju alltid toppenbra.

JT får även en pratstund med David Wahlén.

– Jag och Bengt-Eric började hösten 2019, då vi gjorde ett gig tillsammans. Jag blev tillfrågad av Janne Strömstedt att sätta ihop något för en företagsfest, jag föreslog Bengt-Eric och de nappade direkt, berättar David.hade vi några spelningar med detta koncept förra sommaren och sedan nu då. Ikväll har vi lagt till lite mer för att även få en paus, det har vi inte annars. Imorgon spelar vi i Rödöns kyrka men då en kortare version.

David som är född i Persåsen bor numer i Örnsköldsvik, men jämtländska rötterna finns kvar och hörs bland annat när han pratar jämtska.

Kvällen avslutades med ett stycke av ryska kompositören Derbenko innan publiken nöjda lämnade nya konsertlokalen KulturN och den vackra utsikten från gården över Oviksbygden.

Powered by Labrador CMS