Byggnation av en bredare landgång pågår just nu i Häggsåsjön. På fotot syns Martin Liljedahl, Ludvig Hultgren, Johan Karlsson samt arbetsledarna Patrik Jonsson och Niklas Öst, alla från daglig verksamhet, Bergs kommun. Foto: Conny Elf
Byggnation av en bredare landgång pågår just nu i Häggsåsjön. På fotot syns Martin Liljedahl, Ludvig Hultgren, Johan Karlsson samt arbetsledarna Patrik Jonsson och Niklas Öst, alla från daglig verksamhet, Bergs kommun. Foto: Conny Elf

Fiske för alla i Berg inne på slutspurten

Berg (JT) I tre år har fiskedestinationerna i Berg jobbat intensivt för att kunna göra fler fiskevatten tillgängliga för grupper med handikapp. Med bredare ramper och handikappvänliga toaletter ska alla få en möjlighet att prova fiske. I december är projekttiden slut och det mesta av det planerade är nu klart.

Publicerad

Många fiskeentusiaster söker sig till Jämtland och Berg varje år. Fiske rika vatten med variation lockar. Här finns allt från ström- och sjöfiske till fjällfiske.

Fiske i Berg är en sammanslutning av fiskeintressenter, fiskevårdsområden och myndigheter.

Då fiske är ett stort intresse, både för lokalbor och besökare är det en stor och viktig del av aktiviteter för de som bor här och självklart inte minst för turistnäringen.

Redan 2018 vann Fiske i Berg, Bästa Upplevelsedestination på Sportfiskemässan i Älvsjö. Fiska i Berg skapades 2015 och där ingår 10 stycken fiskevårdsområden. Ett enda fiskekort behövs för samtliga områden vilket gör det lätt för besökare att resa runt och prova på olika vatten.

Men allt som är bra kan bli bättre. 2019 startades ett Leaderprojekt, Fiskedestination Berg. Projektet har nu pågått i snart 3 år och avslutas den sista december. Conny Elf, Bergs kommun är projektledare. Conny, som tidigare jobbade som fritids- och föreningsutvecklare i kommunen har jobbat heltid med projektet i snart tre år. Han berättar att det är mycket jobb som inte syns på samma sätt som själva byggnationerna, till exempel broschyrer som ska tas fram, anslagstavlor, marknadsföring på olika sätt i hela Sverige.

– Vi vill att alla ska kunna fiska och därför bygger vi nu så att det blir tillgängligt för till exempel funktionshindrade, äldre med rullator, barnvagn med mera. Att du behöver hjälpmedel eller har små barn ska inte hindra dig från att kunna fiska.

En del i det hela är att visa att fiske inte bara är för de som har råd med dyra kläder och komplicerad utrustning. Nej, Fiska i Berg vill visa att fiske kan vara en enkel och billig fritidsaktivitet för alla åldrar, både män och kvinnor.

Just nu färdigbyggs den 12:e destinationen som är Häggsåsjön med landgångar, vindskydd och dass. Kommunens dagliga verksamhet samarbetar med respektive fiskeområdesförening för konstruktion, snickeri och för att få allt på plats. Slutmålet är att 16 områden ska bli tillgängliga på detta sätt med breda landgångar, eldstad, vindskydd och handikappvänlig toalett.

Conny Elf har i 3 år varit projektledare för Fiskedestination Berg
Conny Elf har i 3 år varit projektledare för Fiskedestination Berg

Samtidigt har även fiskevärdar utbildats som ska kunna hjälpa till med bland annat guidning. Dessa jobbar sedan i egen regi och egna företag.

För turistnäringen är fisket en viktig del. Målet är att marknadsföra fisket som en totalupplevelse där flera företag samarbetar för att erbjuda, förutom fisket, boende, mat och andra upplevelser. Ett flertal företag har redan visat intresse.

– Det är först och främst varje fiskeområde som kommer att ta fram dessa kompletta paket, berättar Conny.

I Rätan installerades nyligen en grillkåta som ska bli länets (kanske landets) första fiskeinformationsbyrå.

– Tanken är att den ska vara bemannad tidvis under sommarperioden, den period som denna typ av fiske bedrivs.

Det finns idag ingen statistik om fisketurismen har ökat under perioden.

– Men generellt kan vi ändå se att det har ökat både förra året och i år men detta beror nog mer på att folk under pandemin har rest på ett annat sätt och valt andra aktiviteter.

Projektet har uppmärksammats på många håll, både faktatidningar, radio och tv har velat höra mer. Detta betyder mycket för att nå ut till presumtiva besökare.

– Hur mycket vi än gör så spelar det ju ingen roll om inte folk vet att det finns, avslutar Conny.

Fakta:

Projekt Fiskedestination Berg pågår mellan maj 2019 - 31 dec 2021. Kommunen har fått projektbidrag från Leader-, Sjö, skog och fjäll samt Länsstyrelsen. Projektets långsiktiga mål är landets tillgängligaste fiskekommun, få fler besökare som stannar längre och att Fiskedestination Berg blir en välkänd fiskedestination i framtiden. För att nå detta har delmålen bl a varit att varje fiskeområde ska ha en ny lätt tillgänglig fiskeplats, utbilda fiskeguider och att kunna erbjuda kompletta fiskepaket till besökare.

Källa: Vildmarksporten.se

Powered by Labrador CMS