– Vi vill se en samverkan med kommunen och en förening som vi kan liera oss med. En samarbetspartner som är på för att bevara Fäbodvägen, menar Leif Wikner och Bertil Olsson håller med.
– Vi vill se en samverkan med kommunen och en förening som vi kan liera oss med. En samarbetspartner som är på för att bevara Fäbodvägen, menar Leif Wikner och Bertil Olsson håller med.

Pensionärer betalar skyltar på Fäbodvägen

BERG (JT) Fäbodvägens skyltar behöver underhållas varje år. I nuläget är det två pensionärer som satsar egen tid och alla utgifter tar de ur egen ficka.

Publicerad

– Tyvärr finns inget dokumenterat om ansvaret för Fäbodvägen från 1989 när flera intressenter stod bakom att vägen skulle få skyltar vid infarterna till de 27 fäbodarna och två informationstavlor för att upplysa om alla fäbodarnas existens, konstaterar Bertil Olsson, en av två engagerade som följt projektet från idé fram till i dag.

– Vi söker nu en förening som kan gå in och stötta genom att söka bidrag från Bergs kommun och andra instanser. Vi själva kan inte göra det som privatpersoner, menar Bertil.

Men hur gick det till 1989 när det togs beslut om att lyfta fäbodarnas existens genom dessa skyltar?

– Stöttningen, som kom från UKAB, Bergs kommuns numera nedlagda utvecklings bolag, signerades med ett handslag och räckte tio, tolv år, nämner han och tillägger, vi borde styrt upp det med ett skriftligt avtal om ansvaret.

Vid det tillfället var Myssjö-Ovikens Hembygdsförening, en av parterna som skakade hand. Sedan länge har hembygdsföreningen lämnat sitt engagemang i det praktiska arbetet med skyltarna utmed den drygt fyra mil långa vägsträckan mellan Persåsen och Glen.

– Vi har talat om det i styrelsen. Vi har talat med kommun. Vi har andra ansvar och vi har kommit fram till att vi inte kan ta på oss ansvaret för Fäbodvägen som förening, förkunnar Karin Paulsson ordförande i Myssjö-Ovikens Hembygdsförening

Vilka anser ni borde ta ansvaret?

– Vägföreningen eller kommunen vore det enklaste, menar Karin.

Att Fäbodvägen är helt unik i sitt slag i Sverige gör det svårt för Bertil Olsson och hans skyltbevararvän Leif Wikner att bara låta saken bero.

– Vi vill se en samverkan med kommunen och en förening som vi kan liera oss med. En samarbetspartner som är på för att bevara Fäbodvägen, menar Leif Wikner.

Efter att Bertil talat med hembygdsföreningen har ytterligare två personer anmält sig för att hjälpa till med årets skyltfixning.

– Två skyltar är trasiga efter snösvängen under vintern och andra behöver målas så i sommar behövs det i runda slängar 10 000 kronor till material, berättar Bertil.

Vad säger Bergs kommun om läget, kan inte kommunen gå in och stötta underhållet av Fäbodvägens skyltar?

– Det är inget jag kan lova. Förutsättningarna ökar om de har en förening i ryggen för att kunna söka bygdemedel eller föreningsbidrag. Kommunen marknadsför inte enskilda besöksmål. Kommunen har inga pengar för att ordna skyltar och liknande, konstaterar Anders Englund, tillväxtchef i Bergs kommun.

De informativa skyltarnas fortsatt existens hänger alltså på privata insatser även i fortsättningen.

Det är nog så att få känner till att detta drivits helt ideellt de senaste åren. Vi har fixat skyltarna på egen hand under fem år. Det är en rikskänd institution, snudd på världsunik. Fäbodvägen måste bevaras, säger Bertil Olsson hoppfullt till sist.

Powered by Labrador CMS