– Häftigt att han dök upp. Jag var så tyst jag kunde, jag ville inte störa honom, säger jägaren Åke Lundqvist, Svedje. Foto: Åke Lundqvist
– Häftigt att han dök upp. Jag var så tyst jag kunde, jag ville inte störa honom, säger jägaren Åke Lundqvist, Svedje. Foto: Åke Lundqvist

Myskoxen Brutus har återvänt - Agerar aggressivt mot tamkor

BERG (JT) Myskoxen Brutus har återvänt till södra och sydvästra Storsjöbygden. Det var i onsdags förra veckan som myskoxtjuren återigen sågs i trakten. Denna gång är han vresigare än under sin vandring i fjol.

Publicerad

Han har stångat sönder nio balar för oss. En bal flyttade han en halvmeter, berättar Anki Svensson, en av ägarna till Kossan i Berg.

På bara några dagar har myskoxtjuren hälsat på i flera kohagar och ställt till oreda. En ko har han stångat med sina horn.

Han är arg och grinig, inte alls som i fjol. Jag är rädd att det sker något allvarligt nu, menar Anki.

Enligt säker källa har Brutus synts i trakterna runt Börtnan förra helgen och sedan i onsdags har han vandrat runt i Hoverbergs bygden och vidare norrut. Det är som om han går samma runda som i fjol fast med ett betydligt högre tempo.

Martin Trostemo, polisens viltansvarige i Jämtland säger så här, när JT ringer upp honom han precis kommit åter från semestern.

– Jag har inte fått något mail om Brutus, det kan ha ringts in utan att det kommit till min kännedom ännu, konstaterar Martin på måndag, vid lunch når jag honom.

Vi kommer att agera när det kommer in en anmälan till oss. Vad jag kan se nu, har det inte kommit in någon anmälan. Vi kan inte agera förrän vi fått in något ärende, säger Martin Trostemo, polisens viltansvarige i Jämtland.

Myskoxen Brutus brukar puffa till rundbalar men i år har han gått lös ordentligt på en rundbal i Hoverbergstrakten.

– En granne talade om för mig att en rundbal var sönderstångad. Jag var dit och hämtade den i söndags. Jag var tvungen att ta skopan för att få upp det som var kvar. Det var bara plasten längst ner kvar och ensilaget låg spritt runt om. Jag har aldrig sett något liknande. Myskoxen är farlig att ha så här inpå byn. Man vet ju inte när han dyker upp. Jag hörde att han varit vid Östra Galåbodarna för några veckor sedan och efter det hade han dykt upp öster om Börtnan, nämner lantbrukaren Anton Hägglund i Eltnäset, Hoverberg.

Från Hoverberg har myskoxtjuren röt sig norrut, via Vigge, Dalåsen, Persåsen och på måndagen siktades han i trakten av Svedje.

– Jag sitter på passet i ett jakttorn, en bit från Svedje, för bockjakten började i dag måndag, berättar Åke Lundqvist, Svedje när JT når honom strax före måndag lunch.

– Jag såg något stort komma gåendes över åkern och förstod med en gång att det var Brutus. Han stannade och betade rakt framför mig och jag filmade honom. Sedan gick han vidare. Han brydde sig inte om att jag satt i tornet.

Vad tänkte du när han stod där?

– Häftigt att han dök upp. Jag var så tyst jag kunde, jag ville inte störa honom, säger jägaren Åke Lundqvist, Svedje.

Alla jägare och bönder JT talar med vädjar till allmänheten att låta Brutus vara i fred. Speciellt då han verkar vara mer lättretlig i år än tidigare.

Powered by Labrador CMS