– Jag har arbetat med djur i hela mitt liv både som bonde och djurtransportör. Men jag har aldrig varit med om något liknande. Det går inte att läsa av Brutus i år, han slår till som ett blixtnedslag. Han kan vara livsfarlig helt enkelt, menar Thomas Esbjörnsson mjölkbonde i Hoverberg.
– Jag har arbetat med djur i hela mitt liv både som bonde och djurtransportör. Men jag har aldrig varit med om något liknande. Det går inte att läsa av Brutus i år, han slår till som ett blixtnedslag. Han kan vara livsfarlig helt enkelt, menar Thomas Esbjörnsson mjölkbonde i Hoverberg.

Thomas och korna attackerades av myskoxen Brutus

BERG (JT) I fredags jagade myskoxen Brutus in Thomas Esbjörnsson och hans kor i ladugården i Hoverberg. Nu varnar han alla för myskoxen.

Publicerad Senast uppdaterad

Brutus går inte att lita på.

Jag har arbetat med djur i hela mitt liv både som bonde och djurtransportör. Men jag har aldrig varit med om något liknande. Det går inte att läsa av Brutus i år, han slår till som ett blixtnedslag. Han kan vara livsfarlig helt enkelt, menar Thomas Esbjörnsson, mjölkbonde i Hoverberg.

Thomas var tvungen att stänga in korna i ladugården för att känna sig lugn.

När jag kom till hagen såg jag ett antal kor på en lägda utanför själva hagen. jag gick genom en skogsdunge med korna, som smitit ut, tillbaka till hagen ser jag något som jag först inte uppfattade vad det var. Det var myskoxen Brutus som stod utanför tråden, berättar Thomas.

Brutus jagade korna i Thomas Esbjörnsson hage i Hoverberg.
Brutus jagade korna i Thomas Esbjörnsson hage i Hoverberg.

Rätta vad var kom myskoxtjuren in i hagen och hade inte alls bråttom, Thomas uppfattade läget som lugnt.

Sedan kom han närmare och myskoxen och korna nosade på varandra, det var inget mer med det. Men plötsligt började han jag jaga korna. Han drev dem fram och åter i hagen och jag lockade till mig korna men de vände och stack igen.

Till slut lyckades jag locka dem igen. Brutus följde efter och jag var själv tvungen att springa med korna mot ladugården. Vi fick in dem i en mindre fålla nära ladugården och efter ett tag fick vi in dem i ladugården, berättar Thomas.

En ko fick en rejäl törn i låret men som tur var tog inte hornet och det stannade vid en lårkaka.

Vad tänker du om Brutus och hans beteende?

Han är inte skygg alls. Han kan plötsligt dyka upp. Hade jag vetat att han var i närheten hade jag inte vågat gå genom skogen med korna. Det kan ju hända vad som helst, frågan är bara när och vem som ska drabbas, menar han.

Thomas är kritisk till att inte myndigheterna tar tag i situationen.

Mest förundransvärt är att inga myndigheter vill ta tag i problemet. Det de säger när jag ringer är att det är ett vilt djur och att vi ska låta honom vara. Det är han som söker upp mig inte tvärt om. Hade jag kommit i skogen med korna och Brutus dykt upp. Hade det varit klippt, menar han och fortsätter. Att flytta vargar hit och dit går bra, att flytta Brutus till hägnet i Härjedalen vore en välgärning.

– Kommer han till hägnet i Härjedalen är allt löst. Nästa som försöker skrämma Brutus gör det för sista gången. Han är inte brydd för något. Vi kan inte ha det så här Brutus går inte att läsa av, han byter skepnad på en blink. Fattar man inte det kan man råka riktigt illa ut, säger han

Thomas föreslår att flytta myskoxtjuren till hägnet i Tännäs. Skulle det fungera?

– Vi skulle kunna hantera det skyndsamt och se det positivt från vår sida under förutsättning att alla papper med myndigheterna är klara, menar Mats Ericsson.

Har ni plats för en myskoxe som kommer från naturen?

– Anläggningen är byggd för att klar det. Jag tror inte det skulle vara några problem att ta emot Brutus, säger Mats Ericsson hägnansvarig på Myskoxcentrum i Härjedalen

Länsstyrelsens naturvårdsenhet har varit nedringd under den gångna veckan.

– Vi har fått hysteriskt många samtal från allmänheten, berättar Emma Andersson naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Jämtlands län.

Vad frågar folk om?

– Vad gör man när Brutus dyker upp, vad gör man om man rädd, vad göra man om han orsakat skada på egendom.

Är det inte läge att ni beslutar om en flytt för säkerhets skull. Många känner sig hotade av myskoxen?

– Om det handlar om fara för människor så är det polisen som tar hand om ärendet.

Myskoxcentrum i Härjedalen är redo att ta emot Brutus, vore inte det en bra lösning?

– De har inte tillstånd att hålla Myskoxar födda i vilt tillstånd.

Kan de inte få ett sådant utökat tillstånd. De kan ju myskoxar.

De har lämnat in en ansökan sedan början av juni i år om att ändra tillståndet de redan har för att även gälla Myskoxar födda i vilt tillstånd.

Kan ni skynda på den handläggningen?

– Kollegan som handlägger är på semester men kommer åter i morgon. Jag vet inte hur snart det kan vara klart med ett beslut.

Vad har du att säga till allmänheten?

– Brutus är ett vilt djur och människor ska hålla sig på avstånd och visa respekt. Hans beteende kan mycket väl bero på att folk under förra året var närgångna i stor mängd. Det kan vara därför som han är orädd nu och därmed beter sig mera aggressivt, antar Emma Andersson naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Jämtlands län.

Powered by Labrador CMS