Ann Kristin Solsten Ann Kristin Solsten är en flitig arkivforskare, här på Riksarkivet i Östersund.

Tre nya sydsamiska kvinnor porträtterade

GLEN (JT) Den samiska rennäringen var inte anpassad till det sena 1800-talets och det tidiga 1900-talets samhälle. Det framgår av en skriftserie om kvinnoöden.

Publicerad Senast uppdaterad

Det var 2017 som den första delen kom ut och med den senaste har totalt nio sydsamiska kvinnor fått sina porträtt tecknade. Det är Ann Kristin Solsten som är författare bakom denna del som behandlar Maria Cecilia Nilsdotter, Anna Sofia Nilsdotter Fjellberg och Sigrid Maria Fjellberg. Tre kvinnor som hade det gemensamt att de levde i det sydsamiska området under senare delen av 1800-talet och tidiga 1900-talet. 

Renskötseln som var deras huvudnäring krävde att de flyttade runt mycket både inom Sverige och Norge. Att detta var förenat med svårigheter framgår av Solstens skrift ”Tre sydsamiska kvinnoporträtt: Del 3” som är baserad bland annat på researcharbete i både svenska och norska arkiv samt i tidningar. 

Ann Kristin Solsten bor i Glen och har arbetat på Gaaltije, bland annat med just detta häfte i serien, men arbetar nu med samisk historia på Sydöstra Jämtlands pastorat och Rörosmuseet.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS