Sture Bergner var förste sågare under dagen och såg till sågverket fungerade som det skulle.

Många besökare när sågdag genomfördes på Bingstasågen

BINGSTA (JT) Ett hundratal passade på att besöka Bingsta Sågverk i helgen för att se när det hundraåriga verket var i gång, äta kolbullar, dricka kokkaffe, gå en tipsrunda och kanske ge ett bud på det sågade virket som auktionerades ut till intresserade spekulanter.

Publicerad

Bingsta ligger vackert på höjderna ovanför Svenstavik. En gammal byggd med många gårdar i området. Här bildade bönderna Bingsta Sågverksförening 1904 då de byggde sågverket. Som i de flesta bygder behövdes en såg för att kunna göra bräder av det timmer de tog fram i sina skogar. Dock är det inte många sågverk som ännu idag fungerar men det gör sågverket i Bingsta även om den numer mest står still. En dag om året är besökare välkomna för att se hur det gick till förr.

– Det har varit paus i några år nu men för någon månad sedan bestämde vi oss för att köra igen. Det säger Alf Pedersen, ny ordförande i föreningen. Sågverket är ju funktionsdugligt så egentligen handlar det om att ha virke att såga. Utbudet av sågade trävaror är för stort. Det är enkelt att fara på Byggmax för att köpa.

Sågverket byggdes för att tillgodose de lokala böndernas behov.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS